Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Câte mese pe zi ar trebui să mănânce un adult pentru a nu avea probleme cu colonul. Recomandările medicilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

De ce trebuie să avem peste 1.000 de tipuri de specii bacteriene în intestin? Pentru că diversitatea lor împiedică agresorii să depășească mucoasa colonului și să intre în circulația generală.

Dacă ar intra în sânge, ar apărea inflamația cronică.

Prof. univ.dr Veronica Lazăr, Facultatea de Biologie: „Se spune despre sistemul imunitar că este un alt sistem senzorial, percepe informații, ocupă locul 2 după sistemul nervos și percepe stimuli de altă natură, chimică, moleculele din microorganisme având capacitea de a stimula sistemul imuntar”.

Toate micro-organismele din mediu antrenează sistemul imunitar.

Din păcate, kilogramele în plus acționează și asupra sistemului de apărare. În interiorul colonului, s-a constat că micro-organisme își măresc numărul în mod anormal. Se numesc firmicutes. Aceste bacterii ne-ar proteja de perioade cu foamete. Bombardate cu mâncare, își schimbă rolul. Ne explică medicul primar pediatru Steluța Boroghină.

Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „Firmicutes sunt niște bacterii mai neprietenoase cu noi. Ele înmagazinează tot ce mâncăm și cresc depozitele. Ele cresc stocurile, ne protejează de foamete”.

Excesul acestora este nociv. Până la 12-13 ani, copilul are nevoie de 3 mese și 2 gustări. Și în adolescență – de 3 mese. Când devine tânăr adult și pentru tot restul vieții - două mese pe zi. Fără ronțăieli între. Acest orar al meselor face parte din educația primară.

Pentru toate bacteriile, care ne reglează sistemul imunitar, contează diversitatea alimentelor. Cel puțin 15 tipuri diferite de alimente pe zi. E posibil cu mâncare gătită, în care puneți plante aromate și legume diverse. Și contează mișcarea.

Într-un program alimentar, destinat pierderii ponderale în copilărie sau la vârsta adultă, cereți ajutorul medicului. El vă poate recomanda, în programul alimentar, și probiotice - adică bacteriile prezente în colon în mod normal.

Steluța Boroghină, medic primar pediatru: „Ele există peste tot, dar nu sunt universal valabile și nu merg pe orice patologie sau dacă dăm prea mult. Probioticele se iau la recomandarea medicului”.

Probioticele încearcă să echilibreze colonul și astfel sistemul de apărare să primească informații corecte de la bacterii.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult
OSZAR »