Președintele Vucic vrea în continuare să bage Serbia în UE, chiar dacă abia s-a întors de la Moscova

Serbia rămâne angajată în planul său de a adera la Uniunea Europeană și dorește să își accelereze candidatura de aderare, a declarat marți președintele Aleksandar Vucic, în ciuda recentei sa călătorii la Moscova care a atras criticile Occidentului.
Vucic a călătorit în Rusia pe 8 și 9 mai pentru o paradă care marchează cea de-a 80-a aniversare a victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. De asemenea, el s-a întâlnit acolo cu liderul rus Vladimir Putin și cu președintele chinez Xi Jinping, transmite Reuters.
După întâlnirea de marți cu Antonio Costa, președintele Consiliului European, Vucic a declarat că Belgradul dorește să accelereze integrarea sa europeană și să deschidă mai multe capitole de negociere cu blocul.
Alegeri 2025
22:29
Maia Sandu, apel la vot și mesaj de susținere pentru Nicușor Dan: „Îți admir decența, rezistența, respectul pentru adevăr”
20:56
Reacția premierului Poloniei la vizita „pro-rusului român George Simion” la Varșovia: „Totul este clar”
20:31
Propunerile lui Nicușor Dan pentru românii din diaspora care vor să revină în țară. De ce crede că le este frică
19:58
Candidatul independent Nicușor Dan: ”Ce este de făcut cu finanțele din România? Sunt patru chestiuni importante”
„Atmosfera (în UE), ... nu este tocmai grozavă, sunt convins din cauza călătoriei la Moscova, dar ... cred că Europa va avea înțelegere pentru un progres bazat pe merit", a spus el.
Rusia este aliatul creștin ortodox istoric al Serbiei și principalul furnizor de gaze naturale, în timp ce Gazprom și Gazpromneft sunt, de asemenea, proprietari ai companiei petroliere sârbe NIS.
De asemenea, Moscova sprijină Belgradul în opoziția sa față de independența Kosovo, fosta sa provincie sudică.
Vucic, care a fost asaltat de luni de zile de proteste anticorupție conduse de studenți, a promis că guvernul va depune eforturi pentru a introduce reformele necesare aderării la UE.
Serbia trebuie să elimine corupția, să își reformeze sistemul judiciar, mass-media și legile electorale, să repare legăturile cu Kosovo și să își alinieze politicile externe la cele ale blocului, inclusiv să impună sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei.
„Un element-cheie al politicii noastre externe și de securitate comune este condamnarea clară a invaziei brutale a Rusiei în Ucraina și sprijinirea Ucrainei în obținerea unei păci juste și durabile", a declarat Costa.
Kosovo rămâne în urmă
Oficialii Uniunii Europene i-au îndemnat în repetate rânduri pe președinții națiunilor care aspiră să adere la UE, inclusiv pe Vucic, să evite manifestările Moscovei pentru victoria din cel de-al Doilea Război Mondial.
Costa a declarat că „a fost bucuros să audă" că aderarea la UE rămâne prima prioritate a Serbiei. „Ceea ce trebuie făcut ... este libertatea mass-media, suprimarea corupției și îmbunătățirea legii electorale".
Dintre țările din Balcanii de Vest, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Albania și Bosnia și-au asigurat statutul de țară candidată la aderarea la UE, în timp ce Kosovo rămâne în urmă.
Sursa: Reuters
Etichete: uniunea europeana, serbia, moscova, aleksandar vucic,
Dată publicare:
13-05-2025 23:06