Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția și care sunt candidații la alegerile din 2025

cine poate deveni presedinte
Shutterstock

Funcția de președinte al României este cea mai înaltă din acest stat, iar pe această poziție se poate ajunge doar prin vot direct.  

Dacă te întrebi cum ajunge cineva să fie președintele României, totul începe cu alegerile. Potrivit articolului 81, președintele este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Asta înseamnă că fiecare cetățean român cu drept de vot poate să-și exprime opțiunea și că fiecare vot are aceeași valoare.

După ce câștigătorul alegerilor este confirmat de Curtea Constituțională, el trebuie să depună un jurământ solemn în fața Parlamentului. Acest jurământ simbolizează angajamentul președintelui de a respecta Constituția, de a apăra democrația și drepturile cetățenilor.

Mandatul președintelui este de cinci ani și poate fi prelungit doar în cazuri excepționale, cum ar fi războiul sau o catastrofă.

Cine și în ce condiții poate deveni președintele României

Constituția României trasează regulile clare pentru cine poate intra în cursa prezidențială și cum trebuie să decurgă lucrurile pentru ca cineva să fie declarat câștigător. De la votul universal și până la limita mandatelor, există reguli bine stabilite care fac ca jocul politic să fie corect și transparent. Dar, desigur, nu oricine poate ocupa această funcție.

Citește și
viktor orban
Viktor Orban dă înapoi. Anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia

Ce condiții trebuie să îndeplinești și ce prevede exact Constituția despre alegerea președintelui? Aflăm în continuare.

Pentru a deveni președintele României, nu este suficient să strângi semnăturile și să te voteze lumea. Constituția României stabilește un set clar de reguli și condiții care trebuie respectate pentru ca cineva să poată candida și să ajungă la cea mai înaltă funcție în stat.

Președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Asta înseamnă că orice cetățean român care îndeplinește condițiile legale poate vota și, în același timp, orice candidat trebuie să obțină sprijinul majorității electoratului pentru a câștiga. Articolul 81 din Constituție descrie pas cu pas procesul de alegere a președintelui.

Condițiile esențiale pentru a candida la funcția de președinte

Înainte de toate, este important de știut că pentru a putea candida la funcția de președinte, trebuie să ai cetățenia română și să îndeplinești anumite criterii legale.

Nu pot candida persoanele puse sub interdicție sau cele condamnate definitiv la pierderea drepturilor electorale. În ceea ce privește condițiile pentru a deveni președinte, acestea sunt specificate în Articolul 37.

Pentru a putea candida, trebuie să fii cetățean român cu drept de vot și să ai cel puțin 35 de ani împliniți până în ziua alegerilor. Acest prag de vârstă se aplică doar funcției de președinte, deoarece pentru alte funcții din stat, cum ar fi deputat sau senator, limitele de vârstă sunt mai mici: 23 de ani pentru Camera Deputaților și 33 de ani pentru Senat.

Un alt aspect important este că președintele României este ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, conform Articolului 81. Un alt punct important prevăzut în Constituție este limitarea numărului de mandate. Niciun președinte nu poate ocupa această funcție pentru mai mult de două mandate, fie ele consecutive sau nu.

Procesul de alegere a președintelui României este împărțit în două etape, iar candidatul trebuie să treacă de ambele pentru a câștiga. În primul tur de scrutin, candidatul care obține majoritatea voturilor cetățenilor înscriși pe listele electorale este declarat ales. Cu toate acestea, situațiile în care un candidat câștigă din primul tur sunt destul de rare.

Dacă niciunul dintre candidați nu reușește să obțină majoritatea voturilor în primul tur, se organizează un al doilea tur de scrutin. Acesta are loc între primii doi candidați care au obținut cele mai multe voturi. În acest caz, președinte devine cel care reușește să strângă cel mai mare număr de voturi în turul doi.

O altă prevedere importantă din Constituție este legată de durata și numărul de mandate pe care le poate deține un președinte. Orice persoană care ajunge președinte poate îndeplini această funcție pentru cel mult două mandate. Aceste mandate pot fi fie consecutive, fie separate, dar în niciun caz nu pot depăși această limită de două.

Cine nu poate deveni președinte?

Deși regulile par simple, există și categorii de persoane care nu pot candida. Persoanele care nu îndeplinesc condițiile legale sau cele care au deja două mandate complete de președinte nu mai au voie să candideze pentru un al treilea mandat.

Rolul președintelui

Președintele României nu poate fi membru al niciunui partid politic în timpul mandatului său și se bucură de imunitate. Asta ]nseamn[ înseamnă că președintele nu poate fi tras la răspundere pentru acțiunile sale legale cât timp este în funcție.

Printre atribuțiile sale, președintele numește prim-ministrul și guvernul, consultă guvernul în probleme importante și poate participa la ședințele guvernului atunci când se discută probleme de interes național, cum ar fi politica externă sau apărarea națională.

Un alt rol esențial al președintelui este că poate dizolva Parlamentul dacă acesta nu reușește să acorde votul de încredere unui guvern nou format în termen de 60 de zile. Totuși, această putere este limitată și nu poate fi exercitată oricând.

Președintele poate, de asemenea, să apeleze la referendum, adică să ceară poporului să își exprime opinia prin vot pe probleme de interes național. În plus, președintele are atribuții în politica externă, putând încheia tratate internaționale în numele României, și este comandantul suprem al forțelor armate, având puterea de a declara mobilizarea forțelor armate în caz de necesitate.

Lista candidaților la alegerile prezidențiale din 2025 

Ordinea în care cei 11 candidați vor apărea pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 2025 a fost stabilită de Biroul Electoral Central (BEC) în urma unei trageri la sorți publice desfășurate pe 22 martie 2025.

Această procedură asigură o distribuție imparțială a candidaților pe buletin, eliminând orice potențial avantaj conferit de o poziție prestabilită.

1 George-Nicolae Simion Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

2 George-Crin-Laurențiu Antonescu Alianța Electorală România Înainte (PSD-PNL-UDMR)

3 Elena-Valerica Lasconi Uniunea Salvați România (USR)

4 Cristian-Vasile Terheș Partidul Național Conservator Român (PNCR)

5 Marcela-Lavinia Șandru Partidul Umanist Social Liberal (PUSL)

6 Victor-Viorel Ponta Candidat independent

7 Sebastian-Constantin Popescu Partidul Noua Românie (PNR)

8 Silviu Predoiu Partidul Liga Acțiunii Naționale (PLAN)

9 John-Ion Banu-Muscel Candidat independent

10 Petru-Daniel Funeriu Candidat independent

11 Nicușor-Daniel Dan Candidat independent

Potrivit calendarului alegerilor prezidențiale 2025, primul tur al alegerilor prezidențiale va avea loc pe 4 mai 2025, iar în cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea absolută a voturilor, un al doilea tur se va desfășura pe 18 mai 2025.

Lucruri esențiale pe care trebuie să le știi despre alegerile prezidențiale din 2025

România își alege al 5-lea președinte după Revoluție. Din anul 1989 și până în prezent România a avut patru președinți – Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis. Conform Constituției, președintele României poate ocupa funcția doar pentru două mandate consecutive, ceea ce înseamnă că, indiferent de rezultatul alegerilor, România va avea un nou președinte începând cu 2025.

Ce atribuții are șefului statului? De la rolul său în politica externă, la influența pe care o are asupra guvernului, președintele României joacă un rol fundamental în sistemul politic al țării.

De asemenea, este important de menționat că președintele beneficiază de un salariu considerabil, acesta având cea mai înaltă funcție în statul roman. Puterile și rolul său sunt însă foarte clar definite prin legea fundamentală a țării.

Atribuțiile președintelui sunt împărțite în două mari categorii - politică internă și politică externă. De asemenea, Constituția României stabilește un set clar de reguli și condiții care trebuie respectate pentru ca cineva să poată să ajungă la cea mai înaltă funcție în stat.

Unde și cum votăm? Pentru a participa activ la alegeri, cetățenii trebuie să fie bine informați și să știe exact cum și unde pot vota. În secțiile de vot, alegătorii vor trebui să aibă asupra lor un act de identitate valid și să respecte toate procedurile specifice stabilite de autoritățile electorale.

Fie că sunt în țară sau în străinătate, românii vor putea accesa informațiile necesare pentru a asigura un proces de vot corect și transparent.

Înainte de a ajunge la secția de votare, este esențial să cunoști calendarul alegerilor, dar și să fii la curent cu toți pașii procedurali pentru a te asigura că exerciți dreptul tău la vot într-un mod corect.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO "A opta minune a lumii". Pozele cu care cea mai atrăgătoare parteneră de fotbalist i-a cucerit pe fani
FOTO "A opta minune a lumii". Pozele cu care cea mai atrăgătoare parteneră de fotbalist i-a cucerit pe fani
Citește și...
Viktor Orban dă înapoi. Anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia
Viktor Orban dă înapoi. Anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia

Viktor Orban și-a schimbat în doar 24 de ore poziția și a anunțat sâmbătă după amiază că nu-l mai susține pe George Simion pentru Președinția României. Mai mult, sugerează că ungurii din Transilvania trebuie să-l voteze pe Nicușor Dan.

 

Prima zi de campanie pentru prezidențiale: Simion a făcut o vizită în Londra, iar Nicușor Dan a participat la o ceremonie
Prima zi de campanie pentru prezidențiale: Simion a făcut o vizită în Londra, iar Nicușor Dan a participat la o ceremonie

A trecut o zi din campania pentru alegerile prezidențiale. Liderul AUR George Simion a făcut o vizită în Marea Britanie, iar edilul Capitalei Nicușor Dan a participat la o ceremonie de ziua independenței.

Crin Antonescu, ironic, despre cei doi candidaţi: Între cele două secte, nu ai unde să te ascunzi. Devii duşman rapid
Crin Antonescu, ironic, despre cei doi candidaţi: Între cele două secte, nu ai unde să te ascunzi. Devii duşman rapid

Fostul candidat la Preşedinţie al coaliţiei de guvernare, Crin Antonescu, care a ratat finala prezidenţială, clasându-se al treilea, scrie pe Facebook, ironic, despre cei doi candidaţi rămaşi în cursa pentru Cotroceni. 

Recomandări
Românii au ieșit în stradă pentru a sărbători apartenența la civilizația europeană. ”Vreau din tot sufletul să rămânem în UE”
Românii au ieșit în stradă pentru a sărbători apartenența la civilizația europeană. ”Vreau din tot sufletul să rămânem în UE”

În 2007 România a devenit membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, iar de atunci peste 60 de miliarde de euro fonduri nerambursabile au fost investite în dezvoltarea țării.  

George Simion mulțumește public Statelor Unite pentru că au pedepsit România. Vezi declarația | VIDEO
George Simion mulțumește public Statelor Unite pentru că au pedepsit România. Vezi declarația | VIDEO

George Simion a mulțumit public administrației Trump pentru că a pedepsit România prin scoaterea țării noastre din programul care permitea românilor să călătorească fără vize în SUA.

Viktor Orban dă înapoi. Anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia
Viktor Orban dă înapoi. Anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia

Viktor Orban și-a schimbat în doar 24 de ore poziția și a anunțat sâmbătă după amiază că nu-l mai susține pe George Simion pentru Președinția României. Mai mult, sugerează că ungurii din Transilvania trebuie să-l voteze pe Nicușor Dan.

 

OSZAR »