Deși unii dintre candidați au promis marea cu sarea, în realitate, viitorul președinte nu poate să aducă ”turul 2 înapoi”
Chiar dacă unii dintre candidați au promis marea cu sarea, în realitate, viitorul președinte nu poate sa creasca pensii și salarii și nici să aducă turul doi înapoi.
România are o formă de guvernământ semiprezidențială, iar asta înseamnă că Președintele nu deține toată puterea în stat.
Ales o dată la 5 ani, dar nu mai mult de două mandate, președintele câștigă, lunar, peste 15.000 de lei.
Alegeri 2025
20:31
Viktor Orban dă înapoi. Anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia
18:54
Prima zi de campanie pentru prezidențiale: Simion a făcut o vizită în Londra, iar Nicușor Dan a participat la o ceremonie
16:25
Crin Antonescu, ironic, despre cei doi candidaţi: Între cele două secte, nu ai unde să te ascunzi. Devii duşman rapid
16:20
Ungurii din Transilvania se leapădă de Viktor Orban. Bisericile maghiare cer credincioșilor să voteze împotriva extremiștilor
Deși deține cea mai importantă funcție în stat, NU are și toată puterea, România fiind republică semiprezidențială. În schimb, șeful statului desemnează premierul, după ce se consultă cu partidele și poate revoca și numi, la propunerea Guvernului noi miniștri. Pe de altă, parte, dacă refuză de două ori o propunere de premier poate dizolva Parlamentul.
Deși în campanie, candidații flutură programe cu promisiuni care mai de care, instalat la Cotroceni, noul președinte nu va putea crește pensii sau salarii și nici tăia taxe și impozite. Nu are funcție de decizie în Guvern dar poate participa la ședințele executivului.
Un domeniu fierbinte în zilele noastre, cel al apărării, îi oferă președintelui comandamentul forțelor armate și coordonarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. De asemenea, el poate decide, cu aprobarea Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate
În plan extern, președintele României participă la Consiliul European și încheie tratate internaționale în numele țării noastre. De asemenea, la propunerea Guvernului, președintele trimite şi recheamă reprezentanţii diplomatici.
Când vine vorba de Justiție, președintele alege 3 dintre judecătorii CCR , numește Procurorul General, președintele Înaltei Curți, dar propune și conducerea Serviciului Român de Informații și pe cea a Serviciului de Informații Externe.
Totodată, președintele decorează și oferă titluri de onoare, acordă grade de mareșal, general și amiral, dar poate și grația individual.
Șeful statului promulgă legile votate în Parlament, dar poate și sa sesizeze CCR cu privire la neconstituționalitatea uneia.
Nu în ultimul rând, poate propune organizarea de referendumuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, presedinte, candidati,
Dată publicare:
01-05-2025 19:37