Ce s-a întâmplat în România în ziua alegerilor. Ce spune MAI despre incidentele de la vot

Alegerile prezidenţiale au decurs în condiţii normale, fără să fie înregistrate incidente deosebite, iar majoritatea sesizărilor au fost legate de fotografierea sau filmarea buletinului de vot.
În timpul exercitării dreptului de vot, unii alegători și-au fotografiat sau filmat buletinul, astfel fiind 64 de sesizări, a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.
"Pe parcursul zilei de ieri, în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, au fost sesizate 322 de posibile incidente electorale, în fiecare caz fiind desfăşurate verificări cu imparţialitate indiferent de calitatea persoanelor implicate.
Alegeri 2025
21:33
Presa internațională, despre alegerile din România: Nicuşor Dan zdrobeşte ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump
19:30
Răsturnări de situație în mai multe țări la alegerile prezidențiale, față de turul 1. „Am înțeles că e gravă situația”
19:15
Prezență istorică la vot, la alegerile din 18 mai. Nu s-a mai întâmplat din 2014, de la finala prezidențială Iohannis-Ponta
19:09
Cum a fost surprins Nicușor Dan alături de fiica sa, după victoria la alegerile prezidențiale. Imaginile au devenit virale
Din totalul de 322 de posibile incidente sesizate, peste 80 nu s-au confirmat în urma verificărilor", a spus Dajbog, într-o declaraţie de presă la sediul MAI.
De asemenea, 27 de sesizări nu au fost de competenţa structurilor MAI şi au fost transmise pentru competentă soluţionare: 22 către Biroul Electoral Central, trei către Autoritatea Electorală Permanentă şi două către birouri electorale judeţene.
"Cele mai multe sesizări au fost despre fotografierea sau filmarea prin orice mijloace a buletinului de vot de către alegători în timpul exercitării dreptului de vot, respectiv 64 de sesizări.
Aproximativ 50 de sesizări au fost despre continuarea propagandei electorale, iar peste 30 despre comercializarea sau consumul băuturilor alcoolice în apropierea secţiilor de vot", a mai spus Dajbog.
În perioada electorală, structurile MAI au desfăşurat activităţi pentru prevenirea şi identificarea tentativelor de manipulare şi dezinformare a cetăţenilor.
"În urma verificărilor au fost detectate şi investigate aproximativ 2.300 de conturi maliţioase de pe reţele de socializare care propagau informaţii false de natură să afecteze integritatea procesului electoral şi ordine publică prin inducerea unui sentiment de panică în rândul cetăţenilor şi neîncredere în instituţiile publice", a precizat oficialul MAI.
Dajbog a reamintit că în ambele zile de alegeri au fost la datorie peste 43.000 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne.
Principalele misiuni au fost menţinerea ordinii publice, verificarea sesizărilor de posibile incidente electorale şi asigurarea protecţiei birourilor electorale şi a secţiilor de vot, precum şi a transporturilor buletinelor de vot şi a celorlalte materiale electorale.