Mesaje de mobilizare la vot. Ce au transmis David Popovici, Irina Rimes și alte vedete
Românii par mai deciși că niciodată să voteze. Persoane publice, ori simpli alegători, îndeamnă la exercitarea acestui drept, atât de important indiferent de candidatul ales.
Până acum, potrivit arhivelor Autorității Electorale Permanente, recordul pentru alegerea unui președinte al României post-decembriste a fost de peste 80% prezență la urne.
Pe 20 mai 1990, românii și-au ales pentru prima dată prin vot democratic președintele. Procesul verbal cu rezultatul din 2 iunie 1990 arăta că 14,8 milioane de cetățeni din peste 17 milioane cu drept de vot la acea vreme au mers la urne pentru a alege între Ion Iliescu, Radu Câmpeanu și Ion Rațiu. Iliescu a ieșit învingător într-un singur tur.
Alegeri 2025
07:00
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025 - turul 2. George Simion și Nicușor Dan, în finala pentru Cotroceni. Românii votează
06:59
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2: George Simion vs. Nicușor Dan. Prezența la urne în România
22:11
Rezultatele EXIT-POLL, alegeri prezidențiale 2025, turul 2, publicate de Știrile PRO TV în timp real
19:59
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Peste 745.000 de români au votat până duminică dimineață
De atunci prezența românilor la urne a tot scăzut. În septembrie 1992 după ce a fost adoptată Constituția, oamenii au fost chemați din nou să aleagă un președinte de această dat[ pentru următorii 4 ani. Prezența la vot în cele două tururi a trecut de 76%. Ion Iliescu a fost ales cu 7,3 milioane de voturi iar pe locul doi cu 4,6 milioane de voturi a fost Emil Constantinescu.
După 4 ani de mandat, în noiembrie 1996, finala prezidențială s-a disputat tot între Iliescu și Constantinescu. În turul doi au votat 75% dintre cei cu drept de vot iar Iliescu a pierdut.
Și la alegerile prezidențiale din anul 2000, când în cursa finală erau Ion Iliescu și Corneliu Vădim Tudor, 65% dintre români s-au prezentat în turul întăi. În cel de-al doilea au mers doar 57%, iar Ion Iliescu a câștigat un nou mandat cu o diferență de peste 3 milioane de voturi.
La următoarele patru alegeri prezidențiale aproximativ 8 milioane de români au preferat să stea acasă. Doar o singură dată prezența la vot a trecut de 60 de procente, în noiembrie 2014, când în turul doi erau în cursă Victor Ponta și Klaus Iohannis.
La primul tur al acestor alegeri peste 8,4 milioane de români nu s-au arătat interesați de subiect. Se pare însă că duminică, lucrurile nu vor rămâne la fel. Spațiul online abundă de îndemnuri la vot.
David Popovici: „Nu sunt singur în țara asta și îmi pasă. Așa că mesajul meu e simplu, ieși la vot".
Florin Piersic JR.: „Votez pentru că am doi copii și îmi pasă de ce se va întâmplă cu ei în viitor”.
Irina Rimes: „Mergem la votare, ați înțeles? Mergem la vot!”.
Selly: „Indiferent că vă place sau nu România, trăiți în România și aveți un cuvânt de spus. Folosiți-vă de acest drept, ne vedem la vot pe 18 mai.”
Ovidiu Buta: „Cred foarte mult în libertate. Libertatea de a ne face treaba și a ne trăi viața și cred că pentru asta e nevoie să votăm”.
Date actualizate în timp real despre prezența la urne, găsiți pe site-ul nostru StirilePROTV.ro. Duminică pe Pro TV vă așteptăm cu ediții speciale pe parcursul întregii zile, iar la ora nouă seara cu primele estimări ale caselor de sondaje.
Sursa: Pro TV
Etichete: alegeri prezidentiale, vot, prezenta la vot,
Dată publicare:
16-05-2025 19:39