Bustul „Enfant”, prima sculptură a lui Brâncuși dedicată copilăriei, expus pentru prima dată în România
Lumea artei îl celebrează pe Constantin Brâncuși. În mai multe orașe, din București și până la New York, Beijing, Londra ori Paris, în marile muzee, au loc expoziții și evenimente, în ziua în care s-a născut marele sculptor.
„Ceea ce este real nu este forma exterioară, ci esența lucrurilor." Cu un citat al artistului român își încep cei de la Centrul Pompidou, din Paris, o postare omagială despre Constantin Brâncuși. Aici, la Paris, sculptorul și-a desăvârșit arta și și-a lăsat o mare parte dintre lucrări.
În țară, la Palatul Cesianu-Racoviță a fost adus pentru prima dată un bust de copil realizat de Constantin Brâncuși.
Alegeri 2025
15:01
George Simion, despre Nicușor Dan: ”Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’!”
14:00
Vasile Dîncu: Alegerile au fost anulate pentru că România nu a implementat Regulamentul UE privind serviciile digitale
13:37
George Simion: „EcoFin ne va stopa fondurile UE”. Nicușor Dan: „Minte ca o gazetă rusească”. Comisia îl contrazice pe Simion
13:07
Alegeri prezidențiale 2025 - diaspora: HARTA secțiilor de vot din străinătate. Ora la care se deschid urnele în fiecare țară
"Enfant" este prima sculptură dintr-o serie dedicată copiilor și realizată de Constantin Brâncuși după ce, în 1904, s-a stabilit în Franța.
Horia-Roman Patapievici: „Asta se vede în urmele pe care, în modelaj, le-au lăsat degetele lui Brâncuși. Vopsit cu o culoare maro închis, negru, ulterior e șlefuită suprafața de mâna artistului”.
Doina Lemny, istoric de artă: „Creează după modele ale unor copii săraci din cartierul lui din Paris, unde tocmai se mutase. Îl surprinde pe acest copil cu capul puțin culcat. E începutul busturilor pe verticală, cu capul puțin aplecat, și e primul pas spre "Supliciul", copilul bolnav care suferă”.
Festivități au avut loc și la Târgu Jiu, dar și la Craiova, unde Brâncuși a studiat în liceu.
În România, Muzeul Național de Artă găzduiește o expoziție amplă.
Cu toate acestea, mare parte din arta lui Brâncuși a fost expusă în permanență la Muzeul Pompidou, în Paris, până în 2024, când acesta s-a închis pentru renovare. Pavilionul Brâncuși se va redeschide în 2030, la finalizarea lucrărilor.
Statul român a avut, în anii trecuți, o încercare ratată de cumpărare a uneia dintre cele mai importante lucrări ale artistului, Cumințenia Pământului. A fost lansat și un apel la donații, însă statul nu a avut, în final, 11 milioane de euro, cât au cerut proprietarii.