Decizie fără precedent în România. Insanța supremă refuză să îl extrădeze în SUA pe elevul acuzat de amenințări teroriste
Decizie fără precedent în justiție. Judecătorii instanței supreme au respins, definitiv, cererea de extrădare în Statele Unite a elevului din București acuzat, printre altele, de amenințări de tip terorist.
Magistrații, inclusiv procurorii, susțin că este de neconceput ca un minor, fie el acuzat de infracțiuni grave, să riște detenția pe viață, fără posibilitatea de a fi eliberat condiționat.
Până astăzi, instanțele românești au admis toate cererile de extrădare formulate de Departamentul american de Justiție.
Alegeri 2025
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
12:03
George Simion a contestat la CCR rezultatul alegerilor prezidențiale, după o serie de acuzații pentru care nu a adus dovezi
09:24
Noi reacții din SUA după ce Nicușor Dan a fost ales președinte. Mesajul transmis de 6 senatori
08:59
Cronologia discursurilor lui George Simion din ultimele 5 zile. De la felicitări pentru Nicușor Dan, la acuzații de fraudă
Elevul, care abia a împlinit 17 ani, a fost acuzat că ar fi făcut multiple amenințări cu bombă la adresa unor școli și sinagogi din Statele Unite, dar și că ar fi racolat pe internet adolescente pentru pornografie infantilă.
Procurorii americani, care au cerut extrădarea, l-au avertizat că în ancheta de peste Ocean îl tratează ca pe un adult care riscă detenția pe viață.
Adrian Șandru, avocatul elevului: „Reprezintă un tratament degradant al persoanei prin faptul că o persoană, mai ales de o vârstă fragedă, plasată în mediul penitenciar din Statele Unite, fără o analiză asupra vulnerabilităților pe care le prezintă, aceasta reprezintă o condamnare la viață în singurătate, într-o celulă din Statele Unite.”
Instanța de fond a respins cererea de extrădare și pentru că acuzațiile ar fi considerate exagerate, câtă vreme mesajele de amenințare pretins teroriste nu au la origine o motivație religioasă, politică sau etnică.
Curtea de Apel București a fost extrem de fermă în decizia de refuz, iar judecătorul a arătat că este de neconceput ca adolescentul bucureștean să fie tratat peste Ocean ca un adult și, mai ales, să facă față unei posibile condamnări la detenția pe viață, fără posibilitatea de a fi eliberat condiționat.
Procurorul de ședință i-a luat el însuși apărarea adolescentului bucureștean, reproșându-le autorităților judiciare americane că nu au oferit nici cea mai mică garanție că, în ipoteza unei condamnări, suspectul și-ar putea ispăși pedeapsa într-o închisoare românească.
Alin Florin Radu, avocatul elevului: „Statul român își asumă obligația să cerceteze o persoană în cazul în care se refuză extrădarea. Prin tratat, noi putem colabora, adică statul român poate colabora cu organele din Statele Unite și poate fi cercetat aici.”
Până acum, instanțele din România nu au refuzat nicio cerere de extrădare formulată de autoritățile din Statele Unite.