Cu un deficit bugetar în creștere, Guvernul anunță cheltuieli suplimentare. Cât a alocat pentru „revitalizarea industriei”
Cu gândul la reconstrucția Ucrainei, și la gazele care vor fi scoase din Marea Neagră, guvernul vrea să revitalizeze industria.
Executivul a anunțat un plan de aproape 2 miliarde de euro, prin care companii din industrie, de la cea chimică, auto și până la apărare, vor putea primi ajutoare de stat și facilități fiscale. Așa vor putea atrage investiții de calibru mare, de sute de milioane de euro.
Cu toate că avem un deficit bugetar tot mai mare, Guvernul anunță că are în plan o schemă de ajutoare de stat pentru revitalizarea industriei și atragerea de investitori.
Alegeri 2025
20:31
Viktor Orban dă înapoi. Anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia
18:54
Prima zi de campanie pentru prezidențiale: Simion a făcut o vizită în Londra, iar Nicușor Dan a participat la o ceremonie
16:25
Crin Antonescu, ironic, despre cei doi candidaţi: Între cele două secte, nu ai unde să te ascunzi. Devii duşman rapid
16:20
Ungurii din Transilvania se leapădă de Viktor Orban. Bisericile maghiare cer credincioșilor să voteze împotriva extremiștilor
Marcel Ciolacu, premierul României: „Putem lansa astăzi Planul Național pentru Marea Industrie. Este cel mai important pachet economic de susținere a economiei, de circa 2 miliarde de euro”.
Conform liderilor Coaliției, companiile din industrie chimică, auto, baterii, semiconductoare, metalurgie, dar și apărare vor putea primi granturi sub formă de ajutor de stat de până la 30% din valoarea investiției.
Guvernul speră astfel să atragă investitori de calibru mare, gata să pună la bătaie 150 de milioane de euro.
Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: „Materialele de construcții și industria de apărare națională sunt în contextul războiului din Ucraina oportunități pentru ca România sa participe la reconstrucția Ucrainei și să putem beneficia de efectul acestor investiții. Ne pregătim industria siderurgică și cea chimică pentru ca gazul din Neptun Deep să fie folosit în industria românească, pentru ca din 2027 industria noastră chimică să poată fi pregătită pentru a prelua gazul natural, a obține îngrășăminte chimice”.
Condițiile puse de Guvern pentru cei care vor să participe la program
O condiție pusă de guvern investitorilor este crearea a peste 250 de locuri de muncă în zonele mai puțin dezvoltate ale țării. În schimb, companiile vor putea primi, sub formă de credit fiscal, o reducere cu 20% a taxelor și impozitelor plătite statului pe o perioadă de cinci ani.
Oficialii vorbesc și de alte facilități care vor fi acordate. De exemplu, actele necesare autorizației de construire vor fi eliberate cu prioritate, iar accesul la utilitățile publice va fi garantat. Jumătate din cele 2 miliarde de euro, acordate drept sprijin de stat, ar veni din vânzarea de certificate verzi, iar cealaltă parte - de la buget. Banii vor fi cheltuiți în următorii cinci ani și nu se vor adăuga deficitului, dă asigurări ministrul finanțelor.