ÎCCJ: Diferenţele între sumele stabilite de casele de pensii şi cele cuvenite se recuperează

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că diferenţele între sumele stabilite de casele de pensii şi cele cuvenite, după plata sau stabilirea drepturilor de pensie, se acordă, plata acestora calculându-se regresiv de la data constatării.
"Admite recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi, în consecinţă, stabileşte că: în interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 107 alin. (2) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sintagma 'în cadrul termenului general de prescripţie' indică perioada maximă de timp pentru care se acordă/se recuperează sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) şi (11) ale aceluiaşi articol, calculate regresiv de la data constatării diferenţelor. Obligatorie, conform art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică din 3 martie 2025", potrivit minutei Înaltei Curţi.
Curtea de Apel Braşov a solicitat Înaltei Curţi să se pronunţe asupra unei probleme de drept, şi anume: "Dacă prevederile art. 107 alin. (2) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice fac trimitere la regimul general al prescripţiei, stabilit prin legislaţia de drept comun aplicabilă în raport de datele concrete ale speţei sau instituie un regim propriu al prescripţiei, derogatoriu de la dreptul comun, ori reglementează un termen imperativ, de 3 ani, în care se acordă/recuperează diferenţele, fără a fi incident regimul juridic al prescripţiei".
Alegeri 2025
08:03
Promisiunile electorale ale candidatului Nicușor Dan. Cum vrea primarul Capitalei să conducă România cu un război la graniță
08:02
Promisiunile electorale ale candidatului George Simion. Ce soluții are pentru a scoate România din criza politico-economică
22:29
Maia Sandu, apel la vot și mesaj de susținere pentru Nicușor Dan: „Îți admir decența, rezistența, respectul pentru adevăr”
20:56
Reacția premierului Poloniei la vizita „pro-rusului român George Simion” la Varșovia: „Totul este clar”
Problema de drept care a creat practică judiciară divergentă vizează, în esenţă, posibilitatea acordării/recuperării diferenţelor de drepturi de pensie la care face referire textul legal doar pentru ultimii 3 ani anteriori constatării diferenţelor între sumele plătite şi cele legal cuvenite, chiar dacă perioada totală în care drepturile de pensie au fost greşit stabilite şi plătite este mai mare şi s-au solicitat, prin acţiune, diferenţele pentru întreaga perioadă, spune Instanţa supremă.
Art. 107 alin. (1) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede că "în situaţia în care, ulterior stabilirii şi/sau plăţii drepturilor de pensie, se constată diferenţe între sumele stabilite şi/sau plătite şi cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire. (11) În situaţia asiguraţilor prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. IV, care au depus declaraţia individuală de asigurare, dacă la definitivarea anului fiscal, pe baza datelor comunicate de organul fiscal central, se constată diferenţe între venitul lunar asigurat utilizat la stabilirea punctajelor lunare avute în vedere la calculul pensiei şi cel ales de contribuabil în declaraţia individuală de asigurare, casa teritorială de pensii operează, din oficiu, modificările ce se impun, prin decizie de revizuire care se emite până la data de 31 decembrie a anului în curs pentru anul anterior. (2) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (1) şi (11) se acordă sau se recuperează, după caz, în cadrul termenului general de prescripţie, calculat de la data constatării diferenţelor", prevede lege citată.