Programul Rabla, blocat după 20 de ani. Guvernul vrea impozite mai mari pentru mașinile vechi și taxe noi pentru poluatori
Programul Rabla rămâne în aer până când noul executiv va face toate calculele ca să vadă dacă mai rămân sau nu bani. Și Casa Verde este în analiză, dar are și mai puține șanse să se mai organizeze anul acesta.
În paralel, au început deja discuțiile pentru schimbarea impozitului auto. Guvernanții vor ca mașinile vechi și poluante să fie taxate mai mult.
Cel puțin pentru următoarele luni, toate programele de mediu, atâta Rabla cât și Casa Verde, rămân blocate.
Ilie Bolojan, premierul României: „Personal, cred că, având mai puțini bani la dispoziție, trebuie să ne concentrăm pe acele programe de susținere a unor direcții care rezolvă câteva lucruri. În primul rând, ne cresc capacitatea de a ne crește exporturile, avem un deficit comercial foarte mare. De exemplu, pe componenta de fotovoltaic am ajuns să avem niște dezechilibre foarte mari în sistemul energetic. Capacitatea de a absorbi noi infuzii de fotovoltaic e foarte scăzută, în anumite zone sunt probleme destul de mari, deci nu putem să facem rău susținând un anumit program care sună bine.”
Programul Rabla, blocat după 20 de ani
După 20 de ani, Rabla își oprește motorul. Simpla amânare a produs deja efecte.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
Dan Vardie, președintele APIA: „Sunt zeci, sau dacă nu poate o sută, de dealeri care au fost implicați în acest proces. Vorbim de mii de oameni.”
Mai mulți comercianți au anunțat că nu mai așteaptă un semn de la guvern și fac discounturi.
Taxe mai mari pentru mașinile vechi și poluatori
În paralel, guvernanții discută despre modificarea impozitului auto anual, care acum se aplică doar în funcție de capacitatea cilindrică.
Pe viitor, ar putea conta inclusiv vechimea și emisiile de dioxid de carbon. Asta ar aduce 17 miliarde de lei anual la bugetul de stat, spun reprezentanții APIA, pentru că avem unul dintre cele mai vechi parcuri auto din Europa.
Dan Vardie, președintele APIA: „Dacă vorbim de vechime, în primii 5 ani, impozitul nu crește față de valoarea primordială. Dacă vorbim de mașini electrice, plug-in hybrid, hybrid, de asemenea, nu va crește impozitul.”
Alte țări aplică de mult timp astfel de taxe, inclusiv la înmatricularea unei mașini poluante. În Franța, o mașină cu emisii mari poate genera o taxă de până la 2.600 de euro la înmatriculare.
În Irlanda, impozitul anual poate ajunge la 2.300 de euro, în funcție de nivelul emisiilor de dioxid de carbon. Și în Norvegia, mașinile poluante sunt taxate dur, iar taxele pot depăși 3.000 de euro. În Danemarca, impozitul la înmatriculare poate ajunge chiar și la 150% din valoarea mașinii.
Se va modifica și rovinieta. Pentru autoturisme va fi diferențiată, în funcție de norma de poluare. Pentru vehiculele grele se pregătește implementarea unui sistem de taxare pe kilometrul parcurs.
Măsurile ar trebui să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2026, altfel riscăm să pierdem fonduri importante.