”Șmecherie” românească cu fonduri europene de 1,4 milioane de euro, descoperită de Parchetul lui Codruța Kovesi

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, filiala din Timișoara, a pus sub acuzare nouă persoane și două societăți pentru fraudă în domeniul subvențiilor, fals și luare de mită.
Potrivit unui comunicat al EPPO, este vorba despre un dosar în legătură cu trei proiecte privind dezvoltarea recoltării și prelucrării fructelor, cu o valoare de peste 1,4 milioane EUR.
O a zecea persoană a mărturisit și a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.
Alegeri 2025
12:39
Președintele interimar Ilie Bolojan: ”În turul doi îl voi vota pe domnul Nicușor Dan președinte al României”
08:34
Antonescu: La Simion nu îmi place tonul arogant. La Dan m-a izbit că nu a răspuns la trei, patru întrebări foarte concrete
08:05
George Simion: Ce mă frământă acum e ce facem din 19 mai încolo cu voi. Diaspora era bună când vota cu Băsescu şi Iohannis
07:30
Peste 30.000 de oameni au participat la mitingul din Piața Victoriei, organizat de Nicușor Dan. La final, s-a auzit imnul UE
Ancheta a arătat că, între februarie 2019 și iunie 2024, suspecții, inclusiv un primar, au depus cu succes, în numele a două societăți, cereri pentru trei proiecte finanțate prin Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).
Aceștia ar fi falsificat documente cu privire la informațiile beneficiarului proiectelor și ale angajaților societăților, pentru a dovedi eligibilitatea acestora de a aplica pentru proiecte.
Doi suspecți, primarul și contabilul, se aflau în arest preventiv din noiembrie 2024, iar procurorul delegat european însărcinat cu ancheta va propune judecătorului menținerea stării lor de arest pe durata procesului.
Alte șase persoane, printre care un avocat și doi funcționari publici, au făcut obiectul unor măsuri preventive.
Cei doi funcționari publici sunt inculpați pentru falsificarea rapoartelor lor de control, ajutându-l astfel pe primar și pe complicii săi să obțină ilegal finanțarea UE. Unul dintre cei doi este, de asemenea, inculpat pentru primirea de mită, în două rânduri.
Avocatul este acuzat că i-a ajutat pe primar și pe complicii săi să păstreze în mod ilegal finanțarea UE și că a favorizat alți inculpați prin influențarea martorilor. Un al zecelea suspect a mărturisit fapte similare și a acceptat o pedeapsă de trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, ca parte a unei înțelegeri.
EPPO a sechestrat clădiri, terenuri și bani aparținând suspecților și va propune judecătorului menținerea sechestrelor pentru a permite recuperarea prejudiciilor.
Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții riscă între trei și zece ani și jumătate de închisoare.
Toate persoanele în cauză sunt considerate nevinovate până la dovedirea vinovăției în fața instanțelor competente din România.
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
Sursa: Pro TV
Etichete: Laura Codruta Kovesi, Parchetul European, fonduri europene,
Dată publicare:
10-03-2025 12:18