Cu cât erau vândute tapiseriile de 1,5 milioane de euro furate din Franța din portbagajul unei mașini, în Satu Mare
O anchetă desfășurată de polițiștii români și francezi a dus la prinderea a doi conaționali, tată și fiu, care încercau să vândă din portbagajul unei mașini trei tapiserii de mare valoare furate dintr-un muzeu din Paris.
Pentru operele de artă cotate la un milion și jumătate de euro care fac parte din patrimoniul cultural al Franței, cei doi cereau 15.000 de euro.
Conform autorităților franceze, furtul ar fi avut loc din Muzeul Marmottan din Paris între anii 2022 și 2023.
Alegeri 2025
22:57
Nicușor Dan, mesaj pentru românii din diaspora: „Am speranţa că vor vota pentru o direcţie pro-occidentală a României”
22:50
Nicușor Dan: Autismul este o afecţiune de care suferă zeci de mii de români. Nu avem voie să glumim cu acest termen
22:13
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Românii din străinătate aleg între George Simion și Nicușor Dan
22:06
Primarul PSD al unui mare oraș din România a anunțat că îl va vota pe Nicușor Dan
Printre obiectele dispărute de acolo sunt și trei tapiserii rare, din secolele XV-XVIII, care valorează în total aproape 1,5 milioane de euro. Prima lucrare este evaluată la 800.000 de euro, iar alte două la 300.000.
Investigațiile polițiștilor francezi au scos la iveală o rețea bine organizată cu ramificații în România, Belgia și Franța.
Așa au ajuns anchetatorii și la doi bărbați din Satu Mare, tată și fiu. La audieri, indivizii ar fi declarat că ar fi cumpărat tapiseriile de la o persoană din Hunedoara.
În portbagajul mașinii lor oamenii legii au găsit patru tapiserii. Trei dintre ele au fost confirmate ca fiind cele sustrase de la Muzeul Marmottan Monet din Paris. A patra este o tapiserie flamandă care ar fi fost furată dintr-un depozit tot din Franța în iulie 2023.
Potrivit unor surse judiciare franceze, înainte de a încerca să le vândă, cei doi au verificat pe site-ul Interpol dacă aceste bunuri sunt reclamate ca urmărite. Apoi au contactat mai multe site-uri de specialitate pentru a afla originea, valoarea şi posibilitatea de restaurare și, astfel, au intrat în contact cu un cetățean belgian care s-a oferit să îi ajute.
Specialiștii spun că astfel de tapiserii sunt deseori vizate de hoți.
Dr. Florica Zaharia, conservator emerit Metropolitan Museum of Art: „Calitatea ei artistică este foarte importantă din ce atelier provine dar și istoria ei. Este o pierdere enormă pentru că formarea unei colecții este extrem de dificilă, de durată, costisitoare, conservarea, prezervarea necesită un personal calificat să te trezești fără ele este dureros."
Dosarul în care sunt cercetați românii și complicii lor se află la Tribunalul judiciar din Nanterre, în Franța. În acest caz, autoritățile noastre vor rămâne doar cu un rol de suport.
Ovidiu-Kalmam Mureșan-Silaghi, avocat: „Tocmai aceasta este cheia, dacă s-ar fi efectuat în paralel cercetări de două state membre s-ar fi putut ajunge la soluții contradictorii și atunci destructurarea unei rețele cu atât mai mult este dificilă în situația aceasta”.
Cercetările sunt efectuate pentru furt calificat, tăinuire și constituire de grup infracțional organizat.