„Bijuteria” națională în ruine, readusă la viață. Străinii pregătesc investiții de milioane de euro
Lăsat mai mulți ani în paragină, orașul Băile Herculane începe, cu pași mici, să-și recâștige strălucirea de odinioară.
Mai mulți investitori străini, dar și ONG-uri din țară și din afară, lucrează cu autoritățile pentru a transforma stațiunea într-o destinație selectă. Cu idei au venit și reprezentanți ai orașelor termale din Europa.
Între timp, hotelierii spun că turiștii sunt dispuși, chiar și așa, să plătească bani frumoși pentru a se bucura de apele tămăduitoare.
Alegeri 2025
22:24
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Peste 218.000 de români au votat până vineri la ora 22:00
21:03
Noile măsuri anunțate de TiKTok împotriva dezinformării în România, înainte alegerilor de duminică. Ce a eliminat până acum
21:01
Unde va merge Nicușor Dan prima dată dacă va deveni președinte. Cele trei capitale unde s-ar deplasa
20:01
Prezență uriașă la vot în diaspora. Au mers la urne de două ori mai mulți români decât în primul tur. „Suntem sătui de ruși”
Străinii, fascinați de apa termală din România
Delegații stațiunilor termale din Europa au ajuns în orașul de pe Valea Cernei în cadrul unui congres de profil. Au fost impresionați de potențialul zonei și au venit cu propuneri de dezvoltare.
Riccardo Mortandello, președinte al Asociației Europene a Orașelor Istorice Termale: Este foarte, foarte interesant, mai ales că localnicii din Băile Herculane pot folosi apa termală gratis și este foarte interesant să înțelegem care este tradiția termală, aici în România.
Simone Zagrodnik, director executiv al Asociației Europene a Orașelor Istorice Termale: Dacă aveți o destinație termală, e important ca cetățenii să se identifice cu destinația și cu remediile naturale pe care le oferă, pentru că nu e doar pentru turiști, pentru vânzare.
Prețuri uriașe la cazări
Inspirați de turismul balnear din Europa, mai mulți voluntari fac amenajări în stațiune.
Oana Chirilă, coordonator proiect: Vom reabilita întreaga promenadă și vom introduce, în zona Izvorului Conteselor, câteva pavilioane, locuri de stat și o platformă pentru evenimente, tocmai pentru a activa acest spațiu.
Între timp, locurile de cazare sunt limitate, așa că cererea e mare. Turiștii ajung astfel să plătească și 100 de euro pe noapte.
Cătălina Iovan, reprezentant hotel: Foarte mulți oaspeți optează pentru serviciile noastre. Noi și acum avem un grad de ocupare mare și așteptăm și pe weekend să vină turiști care se bucură, pe lângă facilitățile noastre SPA de tot ceea ce poate oferi statiunea Baile Herculane.
Însă acest lucru se poate schimba, datorită unor investitori privați, care plătesc milioane de euro pentru a readuce clădirile vechi la viață.
Și Băile Neptun din stațiune ar putea fi reabilitate în viitor, cu bani europeni.