Când trebuie să ne îngrijoreze durerea de umăr. Simptomele la care trebuie să fim atenți
Durerea de umăr poate apărea din cauze metabolice. În interiorul acestei structuri apar frecvent așa numitele calcificări. Ne explică tratamentul medicul primar ortoped, Bogdan Codorean.
Doare umărul și nu secundar unui efort fizic. Când mă îngrijorez?
Dr. Bogdan Codorean: După 3 zile de durere constantă, ar trebui să vedeți un medic. Dar dacă doare noaptea și vă trezește din somn sau dacă apare o umflătură în umăr, mergeți de urgență la consultație.
Alegeri 2025
10:58
Fiul lui Ion Rațiu îl acuză pe George Simion că a ”furat” ”două fraze” de la tatăl său: ”Am avut o surpriză neplăcută”
20:19
Dan Șucu: România e cea mai frumoasă poveste economică a Europei. E fără sens să mergi înapoi. Alegătorii să înțeleagă asta
18:51
George Simion și Nicușor Dan, agresivitate vs rațiune. Moment de sinceritate: ”Eu sunt mai bun la aruncat cu vorbe!”
17:49
Cum arată buletinul de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. BEC a validat forma finală
Ce găsiți frecvent în umăr?
Dr. Bogdan Codorean: Cele mai frecvente sunt calcificările în tendonul supraspinos din umăr. Sunt acumulări de calciu, care dau dureri foarte mari. Dau dureri nocturne. Operația se face artroscopic, adică vedem pe ecran ceea ce facem, și e cel mai bine așa. Frecvent, aceste depuneri de calciu iau toată grosimea tendonului. Când scoatem formațiunea de calciu, dacă tendonul e distrus, e ca și cum am face ruptură de tendon. Și atunci trebuie să-I refixăm în os. Doar în felul acesta restabilim biomecanica umărului, adică veți putea face mișcări normale.
Facem noi ceva greșit să acumulăm calciu în umăr?
Dr. Bogdan Codorean: Știința încă nu știe motivul pentru care calciul se duce în acest tendon din umăr. Există însă alte tipuri de depuneri, din cauze metabolice, dar migrează spre alte tendoane. Spre exemplu, guta determină depuneri în tendoane. Se tratează boala metabolică și noi reparăm stricăciunile locale.
Cum apar probleme la nivel umărului?
Dr. Bogdan Codorean: În trei moduri principale.
1. Avem cauze traumatice de toate felurile.
2. Avem patologie degenerativă, după 45 de ani. În umăr apar frecvent un fel de ciocuri. Și când mișcăm umărul, pot rupe tendoanele. De ce se întâmplă acest lucru în îmbătrânirea fiziologică? Țesuturile noastre se deshidratează și devin mai puțin elastice. Pierd din elasticitate, se rup mai ușor. Din acest motiv, apar artrozele.
3. Mai avem patologie tumorală.
Și mai există patologia sportivilor de performanță. La umăr, vedem des sportivi, care fac baschet sau volei, adică cei care împing cu mâna deasupra umărului.
După o eventuală operație, ce ar trebuie să fac?
Dr. Bogdan Codorean: Operația bine făcută reprezintă 60% din revenirea la normal. 40% înseamnă recuperare bine făcută. Iar cu recuperarea corect făcută, în 3-5 luni suntem perfect funcționali.