Alimente care provoacă arsuri și reflux gastric. La ce ar trebui să renunți dacă ai stomacul sensibil
Care sunt alimentele care dau reflux gastric. Produsele bogate în grăsimi și proteine sunt greu de digerat, stimulează secreția gastrică și întârzie golirea stomacului.
Când vine primăvara se deschide sezonul gastritelor. Tot mai multe persoane se plâng de tulburări digestive și caută diete care să le scape de durere.
Arsuri și dureri de stomac?
Înseamnă că există o inflamație la nivelul superior al tubului digestiv, ce poate fi gastrită, esofagită sau reflux gastro-esofagian.
Alegeri 2025
22:57
Nicușor Dan, mesaj pentru românii din diaspora: „Am speranţa că vor vota pentru o direcţie pro-occidentală a României”
22:50
Nicușor Dan: Autismul este o afecţiune de care suferă zeci de mii de români. Nu avem voie să glumim cu acest termen
22:13
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Românii din străinătate aleg între George Simion și Nicușor Dan
22:06
Primarul PSD al unui mare oraș din România a anunțat că îl va vota pe Nicușor Dan
Ce se întâmplă de fapt?
În cazul gastritei se distruge stratul protector de mucus, celulele din peretele gastric vin în contact cu aciditatea din stomac și apare inflamația.
Gastrita acută e cauzată de stres, în timp ce gastrita cronică poate avea cauze multiple. Infecția cu Helicobacter pylori e cea mai frecventă.
Tratamentul prelungit cu aspirină și antiinflamatoare de tip ibuprofen pot duce la gastrită. Trebuie să știți că alimentele nu cauzează gastrită, însă pot accentua simptomele deja existente. Iată câteva recomandări care pot ameliora situația:
Evitați alimentele acide: grăsimi animale, citrice, roșii, băuturi carbogazoase, ceai, cafea, alcool, ciocolată. Evitați alimentele care stau mult în stomac și se digeră greu: carnea, grăsimile animale, prăjelile.
Evitați ronțăielile și gustările dintre mese - dacă mâncăm mai rar scade secreția de suc gastric și simptomele se ameliorează.
Beți lichidele în afara meselor ca să nu întârziați golirea stomacului. Evitați alimentele și condimentele iritante sau picante. Excepție face ardeiul iute care stimulează secreția de mucus și asigură protecție antiacidă și antimicrobiană pentru stomac.
Esofagitele apar ca urmare a refluxului conținutului gastric acid înapoi în esofag. Mucoasa esofagului nu este protejată de mucus, iar sucul gastric regurgitat are efect iritant. Se manifestă prin arsură și durere în capul pieptului.
Micile episoade de reflux sunt normale și nu prezintă pericol. Însă esofagita cronică înseamnă un sfincter care nu mai funcționează și lasă sucul gastric să urce în esofag.
Care sunt alimentele care dau reflux?
Produsele bogate în grăsimi și proteine (prăjeli, tocături, mezeluri, carne, cașcaval) - sunt greu de digerat, stimulează secreția gastrică și întârzie golirea stomacului.
Există și alimentele care scad eficiența închiderii sfincterului gastro-esofagian: alcoolul, menta și guma de mestecat. Cacaua și ciocolata relaxează sfincterul și dau arsuri. La fel și zahărul în exces, băuturile carbogazoase, vinul, berea și fumatul.
Care sunt alimentele anti-reflux?
Carne albă de pește, pui sau curcan și legumele de culoare portocalie (morcov, dovleac, ardei gras). Iar oțetul de mere ameliorează arsurile și are efect alcalinizant.
Asta scrie în cărțile de nutriție, însă eu vă recomand să testați fiecare aliment în parte și să observați efectul pe care îl are asupra organismului, stomacul vostru o să vă spună ce-i face bine și ce nu.