Endometrioza - boala care imită alte afecțiuni pelvine și provoacă dureri intense. Cum se poate trata
Durerea pelvină cronică poate avea efecte dramatice asupra organismului și se întâlnește atât la femei, cât și la bărbați. Cauzele pot fi multiple.
Medicii spun că este adesea tratată superficial sau simptomatic, fără a aborda cauza reală, de natură neurologică.
Dr. Gabriel Mitroi, medic primar chirurgie ginecologică: „Atunci când compresia nervilor apare după ce nervii părăsesc coloana vertebrală este o patologie pelvină, adică nervii sunt comprimați nu de către tasarea corpurilor vertebrale, ci de către alte structuri intrapelvine.
Alegeri 2025
15:01
George Simion, despre Nicușor Dan: ”Aveți un candidat pe care îl susțineți, e autist, săracu’!”
14:00
Vasile Dîncu: Alegerile au fost anulate pentru că România nu a implementat Regulamentul UE privind serviciile digitale
13:37
George Simion: „EcoFin ne va stopa fondurile UE”. Nicușor Dan: „Minte ca o gazetă rusească”. Comisia îl contrazice pe Simion
13:07
Alegeri prezidențiale 2025 - diaspora: HARTA secțiilor de vot din străinătate. Ora la care se deschid urnele în fiecare țară
Din momentul în care ei părăsesc coloana vertebrală până ajung la nivelul membrelor pelvine au un traiect mai mult sau mai puțin lung la nivelul pelvisului și aici vorbim de rădăcini sacrate pe trunchiul lombosacrat, de nervul rușinos, iar cea mai frecventă patologie pe care o tratăm în ultimul timp este această nevralgie pudendală, iritația nervului pudendal, nervului rușinos extern, care dă dureri atroce atât la femei, cât și la bărbați și tulburări de funcție sexuală, tulburări urologice, tulburări digestive și, cum vă spuneam, această simptomatologie seamănă foarte mult cu simptomatologia determinată de endometrioză.”
Tratamentul implică o echipă multidisciplinară?
Dr. Gabriel Mitroi, medic primar chirurgie ginecologică: „Da. Tratăm împreună cu colegii neurochirurgi, urologi, chirurgi de chirurgie generală.”
Vorbim de chirurgie clasică?
Dr. Gabriel Mitroi, medic primar chirurgie ginecologică: „Cred că cel puțin 99%... În acest tip de chirurgie – neurochirurgie pelvină – 100% din cazuri le-am efectuat prin abord minim invaziv laparoscopic sau robotic.
Într-adevăr, chirurgia robotică, după cum spuneam la o conferință zilele trecute, oferă niște avantaje față de chirurgia laparoscopică convențională, printr-o vizualizare mult mai bună, iar atâta timp cât manipulezi niște nervi foarte fini, e foarte important să ai o vizibilitate mult mai bună, iar instrumentele, cum sunt în cazul chirurgiei robotice, instrumentele articulate ajută foarte mult la manipulare și, de aici, efecte adverse mai puțin severe și, bineînțeles, o recuperare mai ușoară.”
Sursa: Pro TV
Etichete: doctor de bine, sanatate, tratamente, endometrioza, femei,
Dată publicare:
15-05-2025 08:01