Criza politică a scumpit ratele la bănci cu circa 260 lei pe lună. Cum se poate modifica un credit
Odată cu devalorizarea leului, dobânzile au ajuns săptămâna trecută la cel mai ridicat nivel din ultimii 2 ani, în doar câteva zile. Asta înseamnă creșterea ratelor pentru românii care au credite cu dobândă variabilă.
Săptămâna trecută am văzut record după record, creșteri de la o zi la alta din cauza acestei instabilități politice cu care ne confruntăm în această perioadă.
Pe de o parte, leul s-a devalorizat, după ani în care cursul valutar a fost stabil, euro a crescut săptămâna trecută până la 5,11 lei.
Alegeri 2025
22:54
Andrei Muraru, după alegerile prezidențiale: România a ales să îşi păstreze vocea pro-europeană şi statutul de democraţie
21:33
Presa internațională, despre alegerile din România: Nicuşor Dan zdrobeşte ambiţiile unui susţinător al lui Donald Trump
19:30
Răsturnări de situație în mai multe țări la alegerile prezidențiale, față de turul 1. „Am înțeles că e gravă situația”
19:15
Prezență istorică la vot, la alegerile din 18 mai. Nu s-a mai întâmplat din 2014, de la finala prezidențială Iohannis-Ponta
Asta duce la scumpiri în lanț chiar imediat, nu doar la produse și servicii cu prețul exprimat în euro, cum ar fi mașinile, apartamentele, abonamentele de telefonie mobile, ci și scumpiri ale alimentelor, pentru că multe sunt de import și au prețul dependent de euro.
Un alt efect al instabilității a fost creșterea rapidă a dobânzilor. Indicele Robor a ajuns la 7,31%- este la cel mai mare nivel din ultimii 2 ani. Și a crescut rapid, de la o zi la alta, de la 5,9% cât era la începutul săptămânii trecute.
Sunt afectați de această creștere cei cu credite cu dobândă variabilă. În primă instanță, creditele mai vechi de 2019, credite care sunt încă dependente de Robor, pentru că dacă rămâne la acest nivel, rata lunară crește considerabil.
Băncile au încă oferte avantajoase pentru refinanțare
De exemplu, un credit de 250.000 de lei, cam cât este un credit obișnuit pentru o locuință. Și în acest caz rata crește cu 260 de lei.
Dar și creditele mai noi, care sunt dependente de IRCC - indicele de referință pentru creditele consumatorilor; acesta se actualizează o dată la 3 luni, dar valorile zilnice deja sunt în creștere. Prin urmare, și în acest caz am putea vedea majorări de rată peste 6 luni, dacă aceste dobânzi mari vor persista.
Dacă sunteți în această situație, de a avea credit cu dobândă variabilă, puteți să vă uitați la ofertele băncilor, care încă au dobânzi bune pentru refinanțare.
Astfel, un credit ipotecar cu dobândă fixă în primii 3 ani, care vă pune la adăpost în cazul în care această perioadă cu creșteri de dobânzi continuă, pornește de la o dobândă fixă de sub 5% - aproape jumătate față de dobânzile variabile actuale.
Și sunt 12 bănci, potrivit comparatorului bancar finzoom.ro, care oferă credite cu dobânzi fixe inițiale sub 5,5% - chiar mai mici decât valoarea indicilor IRCC sau Robor, la care se adaugă în mod normal și o marjă fixă a bancii.
Ce variante sunt
Avem aici un exemplu:
Un credit Noua Casă, de aproximativ 50.000 de euro, pe 25 de ani, cu dobândă variabilă și o rată de 2.000 de lei. Dacă refinanțăm, cu o dobândă fixă de 5,9% în primii 5 ani, putem FIE să scădem perioada creditului cu 8 ani, dacă alegem să rămânem cu aceeași rată,
FIE să scădem rata lunară cu 344 de lei. Și, cum spuneam, ne și protejăm de eventuale creșteri în viitor.
Să nu uităm că refinanțarea înseamnă costuri suplimentare, poate și de 3.000 de lei, depinde de sumă, dar în continuare unele bănci au campanii promoționale și acoperă o parte din costurile de refinanțare.
Deci dacă aveți încă un credit cu dobândă variabilă, puteți să analizați ofertele băncile și să faceți calcule, pentru a vedea dacă nu este avantajoasă o refinanțare.
Sursa: Pro TV
Etichete: credite, rate, scumpiri, criza politica, refinantarea creditelor,
Dată publicare:
12-05-2025 09:32