Americanii se alătură filialei din Texas a Bisericii Ortodoxe Ruse care le promite o super virilitate. ”Totul e prea feminin”

Zeci de americani s-au convertit în ultimele luni la filiala din Texas a Bisericii Ortodoxe Ruse, care le promite că vor avea o virilitate ieșită din comun. Ortodocșii ruși pro-război spun că totul a devenit prea feminin, iar bărbații sunt discriminați.
„Mulți oameni mă întreabă: „Părinte Moses, cum pot să-mi cresc bărbăția la cote absurde?””. Într-un videoclip de pe YouTube, un preot susține o formă de masculinitate virilă fără precedent, scrie BBC.
Blugii skinny, încrucișarea picioarelor, folosirea fierului de călcat, modelarea sprâncenelor și chiar consumul de supă sunt printre lucrurile pe care le batjocorește ca fiind prea feminine.
Există și alte videoclipuri cu părintele Moses McPherson - un tată a cinci copii - ridicând greutăți pe muzică heavy metal.
A fost crescut protestant și a lucrat cândva la montarea acoperișurilor, dar acum slujește ca preot în Biserica Ortodoxă Rusă din afara Rusiei (ROCOR) din Georgetown, Texas, o ramură a bisericii-mamă din Moscova.
ROCOR, o rețea globală cu sediul în New York, s-a extins recent în anumite părți ale SUA - în principal ca urmare a convertirii persoanelor de la alte credințe. În ultimele șase luni, părintele Moses a pregătit 75 de noi adepți pentru botez în biserica sa cu hramul Maicii Domnului, la nord de Austin.
„Când eu și soția mea ne-am convertit acum 20 de ani, obișnuiam să numim ortodoxia secretul cel mai bine păstrat, pentru că oamenii pur și simplu nu știau ce este”, spune el. „Dar în ultimul an și jumătate congregația noastră s-a triplat în mărime”.
În timpul liturghiei duminicale de la biserica părintelui Moses, ești impresionat de numărul de bărbați de 20-30 de ani care se roagă și de modul în care această religie – cu tradiții care datează din secolul al IV-lea d.Hr. – pare să atragă tineri neliniștiți de viața din America modernă.
Inginerul de software Theodore spune că avea o slujbă de vis și o soție pe care o adora, dar se simțea gol înăuntru, de parcă ar fi o gaură în inimă. El crede că societatea a fost „foarte dură” cu bărbații și le spune constant că au greșit. Se plânge de faptul că bărbații sunt criticați pentru că doresc să fie susținătorii familiei și să întrețină o soție care rămâne acasă. „Ni se spune că asta este o relație foarte toxică în zilele noastre”, spune Theodore. ”Nu așa ar trebui să fie”.
Aproape toți convertiții pe care îi întâlnim au optat pentru a-și școlariza acasă copiii, parțial pentru că ei cred că femeile ar trebui să acorde prioritate familiilor, mai degrabă decât carierei.
Părintele John Whiteford, protopop în ROCOR din Spring, la nord de Houston, spune că învățatul la domiciliu asigură o educație religioasă și este „o modalitate de a vă proteja copiii”, evitând în același timp orice discuție despre „transgenderism sau despre cele 57 de genuri ale lunii sau orice altceva”.
În comparație cu milioanele de credincioși din bisericile evanghelice din America, numărul creștin-ortodocșilor este mic - doar aproximativ 1% din populație. Aceasta include Ortodoxia Răsăriteană, așa cum este practicată în Rusia, Ucraina, Europa de Est și Grecia, și ortodoxia orientală din Orientul Mijlociu și Africa.
Fondată de preoți și clerici care au fugit de Revoluția Rusă în 1917, ROCOR este văzută de mulți drept cea mai conservatoare jurisdicție ortodoxă din SUA. Cu toate că este mică, această comunitate religioasă este una foarte vocală, iar ceea ce se întâmplă aici reflectă schimbări politice mai largi, în special după pivotarea dramatică a președintelui Donald Trump către Moscova.
Adevărata creștere a numărului de convertiți este greu de cuantificat, dar datele de la Centrul de Cercetare Pew sugerează că procentul bărbaților creștini ortodocși este de 64% acum, față de 46% în 2007.
Un studiu mai mic asupra a 773 de convertiri pare să susțină tendința. Cei mai recenți veniți sunt bărbați și mulți spun că pandemia i-a împins să caute o nouă credință. Acest sondaj este de la Biserica Ortodoxă din America (OCA), care a fost înființată de călugării ruși în Alaska la sfârșitul secolului al XVIII-lea și are acum peste 700 de parohii, misiuni, comunități, mănăstiri și instituții din SUA, Canada și Mexic care se identifică drept ortodoxe ruse.
”Nu vreau să merg la slujbe care se simt ca un concert Taylor Swift”
Profesorul Scott Kenworthy, care studiază istoria și gândirea creștinismului ortodox răsăritean – în special în Rusia modernă – spune că parohia OCA din Cincinnati „este absolut explozivă”.
El a frecventat aceeași biserică timp de 24 de ani și spune că numărul congregațiilor a rămas constant până la carantina impusă de Covid. De atunci, a existat un flux constant de noi convertiri și oameni care se pregătesc să fie botezați.
„Acesta nu este doar un fenomen al propriei mele parohii sau al câtorva locuri din Texas”, spune profesorul Kenworthy, „este cu siguranță ceva mai mare de atât”.
Spațiul digital este cheia în acest val de noi convertiți. Părintele Moses are o mulțime de urmăritori online - atunci când împărtășește fotografia unui test de sarcină pozitiv pe feedul său de Instagram, primește 6.000 de aprecieri pentru sosirea celui de-al șaselea său copil.
Dar există zeci de alte podcasturi și videoclipuri prezentate de clerul ortodox și de o armată de adepți - în principal bărbați.
Părintele Moses spune congregației sale că există două moduri de a-L sluji pe Dumnezeu - să fii călugăr sau călugăriță sau să te căsătorești. Cei care iau a doua cale ar trebui să evite contracepția și să aibă cât mai mulți copii.
„Arată-mi un sfânt din istoria Bisericii care a binecuvântat vreodată, în vreun fel, controlul nașterii”, spune părintele Moses. Cât despre masturbare – sau ceea ce biserica numește auto-abuz – preotul o condamnă ca fiind „patetică și lipsită de bărbăție”.
Părintele Moses spune că ortodoxia „nu este masculină, este doar normală”, în timp ce „în Occident totul a devenit foarte feminizat”. Unele biserici protestante, crede el, se adresează în principal femeilor.
„Nu vreau să merg la slujbe care se simt ca un concert Taylor Swift”, spune părintele Moses”. ”Dacă te uiți la limbajul muzicii de închinare, totul este emoție – nu sunt bărbați”.
”Vechii puritani americani și nebunia lor reapar la suprafață”
Elissa Bjeletich Davis, o fostă protestantă care aparține acum de Biserica Ortodoxă Greacă din Austin, este profesoară de școală duminicală și are propriul ei podcast. Ea spune că mulți convertiți aparțin „mulțimii anti-woke” și uneori au idei ciudate despre noua lor credință – în special cei din Biserica Rusă.
„Ei o văd ca pe o religie militară, rigidă, disciplinară, masculină, autoritară”, spune Elissa. "Este oarecum amuzant. Este aproape ca și cum vechii puritani americani și nebunia lor reapar la suprafață".
Buck Johnson a lucrat ca pompier timp de 25 de ani și găzduiește podcastul Counterflow. Spune că inițial i-a fost frică să intre în Biserica Ortodoxă Rusă locală, deoarece „arăta diferit, acoperit de tatuaje”, dar spune că a fost primit cu brațele deschise. De asemenea, a fost impresionat de faptul că biserica a rămas deschisă pe tot parcursul blocajului cauzat de Covid.
Stând pe o canapea în fața a două televizoare uriașe în casa lui din Lockhart, el spune că noua credință îi schimbă viziunea asupra lumii. „Părerile americane negative asupra Rusiei sunt ceea ce mă îngrijorează”, afirmă Buck. Spune că mass-media prezintă o imagine distorsionată a invadării Ucrainei.
„Cred că există un rest de la generația boomer aici, în America, care a trăit Războiul Rece”, spune Buck, „și nu prea înțeleg de ce – dar se spune că Rusia este rea”.
Șeful Bisericii Ruse din Moscova, patriarhul Kirill, susține cu îndârjire invadarea Ucrainei, numind-o ”război sfânt” și exprimă puțină compasiune pentru victimele acesteia. Când îl întrebi pe părintele protopop John Whiteford despre clerul de vârf al Rusiei, pe care mulți îl consideră un belicist, el ne asigură că toate cuvintele patriarhului Kirill au fost denaturate.
Un american devenit preot ortodox s-a mutat cu familia într-un sat de lângă Moscova
Imaginile și fotografiile cu Putin citând versete din Biblie, ținând lumânări în timpul slujbelor din Catedrala Mântuitorului Hristos din Moscova și dezbrăcându-și costumul de baie pentru a se scufunda în apă înghețată la Bobotează, par să fi atins o coardă sensibilă și la americani. Unii - din America și din alte țări - văd Rusia ca ultimul bastion al ”adevăratului creștinism”.
În urmă cu aproape un deceniu, un alt convertit ortodox devenit preot din Texas, părintele Joseph Gleason, s-a mutat din America în Borisoglebskiy, un sat aflat la patru ore de mers cu mașina la nord de Moscova, împreună cu soția și cei opt copii.
„Rusia nu are căsătorie homosexuală, nu are uniuni civile, este un loc în care îți poți educa acasă copiii și – desigur – îmi place istoria de o mie de ani a creștinismului ortodox de aici”, a spus el unui influencer rus.
Un texan cu barbă firav este în avangarda unei mișcări care îi îndeamnă pe conservatori să se mute în Rusia. În august 2024, Putin a introdus o lege pentru acordarea rapidă de vize pentru cei care fug de liberalismul occidental.
Înapoi în Texas, Buck spune că el și colegii săi convertiți întorc spatele satisfacției instantanee și consumerismului american.
„Ne gândim la lucruri pe termen lung”, spune Buck, „cum ar fi tradițiile, dragostea pentru familia ta, dragostea pentru comunitate, dragostea pentru vecini”. „Cred că ortodoxia ni se potrivește bine – și mai ales în Texas”.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, vladimir putin, Biserica ortodoxa, americani, patriarhul kiril, convertire, stil masculin,
Dată publicare:
25-05-2025 13:03