Acord de pace istoric, semnat de două state la Washington. SUA pregătește investiții de miliarde de dolari

Congo și Rwanda intenționează să semneze vineri un acord la Washington pentru a promova pacea și dezvoltarea economică, potrivit Reuters.
Demersul face parte dintr-un efort diplomatic de a pune capăt violențelor după un avans al rebelilor susținuți de Rwanda în estul Congo.
SUA vrea să investească miliarde de dolari în Congo
Acordul, așteptat să fie semnat de miniștrii de externe ai celor două țări în cadrul unei ceremonii cu secretarul de stat american Marco Rubio, vine în contextul în care Washingtonul poartă discuții pentru a investi miliarde de dolari în Congo, țară bogată în minerale. Rwanda a declarat săptămâna aceasta că discută, de asemenea, cu Washingtonul despre un posibil acord privind mineralele, transmite Reuters.
Alegeri 2025
15:15
Nicuşor Dan: Voi lupta pentru o Românie în care copiii romi au aceleaşi şanse ca oricare alt copil
20:31
Viktor Orban dă înapoi. Anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia
18:54
Prima zi de campanie pentru prezidențiale: Simion a făcut o vizită în Londra, iar Nicușor Dan a participat la o ceremonie
16:25
Crin Antonescu, ironic, despre cei doi candidaţi: Între cele două secte, nu ai unde să te ascunzi. Devii duşman rapid
Congo a înregistrat o creștere a violențelor după ce rebelii M23 susținuți de Rwanda au lansat o ofensivă majoră în ianuarie, care a dus la cucerirea celor mai mari două orașe din est. Organizația Națiunilor Unite și guvernele occidentale susțin că Rwanda a furnizat arme și trupe M23. Rwanda neagă susținerea M23 și afirmă că armata sa a acționat în legitimă apărare împotriva armatei congoleze și a unei miliții fondate de autorii genocidului din 1994.
Atât Qatarul, cât și SUA s-au arătat interesate de medierea unei soluții. Statul din Golf se poziționează de mult timp ca pacificator, în timp ce Washingtonul este interesat să acceseze o parte mai mare din bogățiile minerale ale Congo-ului.
O sursă diplomatică a declarat că acordul care urmează să fie semnat vineri vizează promovarea unei „căi către pace, stabilitate și dezvoltare economică integrată” în estul Congo și „reluarea relațiilor bilaterale normale”. O altă sursă informată cu privire la acord a declarat că acesta este menit să consolideze încrederea investitorilor.
Administrația Trump a manifestat un interes deosebit pentru Congo de când un senator congolez a contactat anul acesta oficiali americani pentru a le propune un acord „minerale pentru securitate”.
Washingtonul dorește un acces mai mare la minerale precum cuprul, cobaltul și litiul, care sunt utilizate în telefoanele mobile și mașinile electrice și sunt exploatate în prezent în principal de China și de companiile sale miniere.