Coreea de Nord a simulat atacuri nucleare asupra două state. Țintele lui Kim Jong-un

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a supervizat exerciţii ce simulează contraatacuri nucleare contra Seulului şi Washingtonului, informează AFP.
Armata sud-coreeană a apreciat că testele de joi, care au implicat "diferite tipuri" de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, ar putea avea legătură cu exporturile de arme nord-coreene către Rusia.
Exerciţiile de vineri au implicat un sistem de rachete şi o rachetă balistică tactică, potrivit agenţiei nord-coreene KCNA.
Alegeri 2025
18:51
George Simion și Nicușor Dan, agresivitate vs rațiune. Moment de sinceritate: ”Eu sunt mai bun la aruncat cu vorbe!”
17:49
Cum arată buletinul de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. BEC a validat forma finală
17:37
Primul lider PSD care anunță că îl votează pe Nicușor Dan este un apropiat al lui Ciolacu: ”De George Simion mă desparte TOT”
15:10
Campania pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale începe pe 9 mai. Ce reguli impune AEP candidaților
Au avut loc instruiri detaliate asupra "procedurilor şi proceselor de trecere rapidă la postura de contraatac nuclear", a precizat KCNA.
"Obiectivul exerciţiului a fost atins şi fiabilitatea sistemului de comandament şi de mobilizare capabil să reacţioneze rapid la orice criză nucleară a fost verificat", a adăugat agenţia oficială.
Sancţiunile impuse de Naţiunile Unite contra Phenianului pentru programul său nuclear îi interzic să deţină rachete balistice, care îşi efectuează cea mai mare parte din traiectoria lor în afara atmosferei terestre.
La începutul săptămânii, liderul nord-coreean a inspectat fabricarea de obuze în uzinele de muniţii, media de stat afirmând că producţia de obuze din ţară a crescut în mod spectaculos în ultimele luni.
De asemenea, Phenianul a inaugurat recent un distrugător lansator de rachete de 5.000 de tone, denumit Choe Hyon şi care potrivit analiştilor ar putea transporta rachete mare-sol şi mare-aer.
Armata sud-coreeană estimează că distrugătorul ar putea să fi fost dezvoltat cu ajutorul Rusiei, cu care Coreea de Nord şi-a întărit în mod considerabil relaţiile în ultimii ani, ajungând până la a trimite mii de soldaţi pentru a ajuta trupele ruse să recucerească regiunea rusă Kursk parţial ocupată de Ucraina.
Cele două ţări au semnat un acord de apărare reciprocă, cu ocazia unei rare vizite a preşedintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord, anul trecut.
Phenianul şi Moscova au anunţat recent că au început să construiască primul pod rutier care să lege cele două ţări vecine.