Țara din UE care promite să construiască cea mai puternică armată de pe continent: „Partenerii noștri cer acest lucru”

Germania își va asuma mai multă responsabilitate pentru apărarea Europei prin construirea celei mai puternice armate din UE, a declarat miercuri cancelarul conservator Friedrich Merz într-un discurs amplu în Bundestag.
„Guvernul federal va furniza toate resursele financiare de care Bundeswehr are nevoie pentru a deveni cea mai puternică armată convențională din Europa. Acest lucru este mai mult decât adecvat pentru cea mai populată și mai puternică țară din Europa din punct de vedere economic. Prietenii și partenerii noștri așteaptă, de asemenea, acest lucru de la noi și, mai mult, chiar îl cer”, a spus Merz, citat de POLITICO.
„Comentariile vin după ce Merz a condus o răsturnare istorică a politicii fiscale germane, inclusiv o relaxare drastică a frânei constituționale a datoriei țării pentru a debloca sute de miliarde de euro de împrumuturi pentru apărare. Acești bani pot fi folosiți și pentru finanțarea sprijinului militar pentru Ucraina”, scrie sursa citată.
Alegeri 2025
14:00
Vasile Dîncu: Alegerile au fost anulate pentru că România nu a implementat Regulamentul UE privind serviciile digitale
13:37
George Simion: „EcoFin ne va stopa fondurile UE”. Nicușor Dan: „Minte ca o gazetă rusească”. Comisia Europeana infirmă
13:07
Alegeri prezidențiale 2025 - diaspora: HARTA secțiilor de vot din străinătate. Ora la care se deschid urnele în fiecare țară
12:58
Alegerile prezidențiale din România 2025: Ghid complet pentru alegători. Turul doi între George Simion și Nicușor Dan
Merz a declarat că scopul consolidării armatei ar fi descurajarea agresiunii.
„Obiectivul nostru este o țară, o Germanie și o Europă care să fie împreună atât de puternice încât să nu trebuiască să ne folosim niciodată armele”, a adăugat noul cancelar.
În același timp, Merz a promis că Germania - al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar al Ucrainei după Statele Unite - va continua să sprijine Kievul. „Nu trebuie să existe nicio îndoială cu privire la poziția noastră. Și anume, necondiționat de partea ucrainenilor”, a spus el.
Merz a mai spus că Germania este „foarte îngrijorată de apropierea din ce în ce mai mare dintre Beijing și Moscova” și că Berlinul va pleda ferm în favoarea Chinei pentru ca aceasta să își joace rolul în rezolvarea războiului din Ucraina.
De la invazia la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, Germania a crescut drastic cheltuielile militare, deși forțele sale armate - cunoscute sub numele de Bundeswehr - au în continuare mare nevoie de investiții după ani de dezarmare și austeritate post-Război Rece.
Pentru Merz, respectarea promisiunii de a construi cea mai mare armată convențională din Europa nu va fi ușoară. Generalul Carsten Breuer, comandantul militar de vârf al Germaniei, a declarat în aprilie, în cadrul unei audiențe la Consiliul german pentru relații externe, că Germania are nevoie de 100.000 de soldați suplimentari „cât mai repede posibil”.