Noul consilier pentru securitate naţională din Suedia a demisionat din cauza unor fotografii ”de natură sexuală”

Noul consilier pentru securitate naţională al Suediei, Tobias Thyberg, un diplomat în vârstă de 49 de ani, a demisionat la doar câteva ore după ce a fost numit în funcţie.
Decizia a fost luată în urma descoperirii unor fotografii mai vechi de "natură sensibilă" de pe o aplicaţie de întâlniri, a anunţat vineri guvernul, relatează AFP, potrivit Agerpres.
Premierul Ulf Kristersson a recunoscut un "eşec sistemic" în procedurile de autorizare de securitate ale guvernului.
Alegeri 2025
22:24
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Peste 218.000 de români au votat până vineri la ora 22:00
21:03
Noile măsuri anunțate de TiKTok împotriva dezinformării în România, înainte alegerilor de duminică. Ce a eliminat până acum
21:01
Unde va merge Nicușor Dan prima dată dacă va deveni președinte. Cele trei capitale unde s-ar deplasa
20:01
Prezență uriașă la vot în diaspora. Au mers la urne de două ori mai mulți români decât în primul tur. „Suntem sătui de ruși”
Tobias Thyberg, fost ambasador al Suediei în Ucraina şi Afganistan, a fost numit joi consilier pe probleme de securitate naţională. El şi-a părăsit postul la mai puţin de 12 ore după ce a fost numit, după ce ziarul Dagens Nyheter (DN) l-a confruntat cu fotografii "sensibile" din trecutul său.
"Acestea sunt fotografii vechi de pe un cont pe care îl aveam pe (aplicaţia de dating pentru comunitatea LGBTQ) Grindr. Ar fi trebuit să informez (guvernul), dar nu am făcut-o", a declarat el pentru DN.
"Drept urmare, am anunţat că nu intenţionez să ocup funcţia de consilier pentru securitate naţională", a mai spus el.
DN nu a oferit detalii despre conţinutul fotografiilor, însă tabloidul Expressen a relatat că acestea erau de "natură sexuală". Premierul Kristersson a descris problema drept "serioasă", într-o conferinţă de presă vineri la Oslo.
El a recunoscut că există deficienţe în procedurile de autorizare de securitate, în condiţiile în care Thyberg a deţinut numeroase funcţii care presupuneau acces la informaţii clasificate.
"Faptul că această informaţie nu a fost dezvăluită reprezintă un eşec sistemic", a spus Kristersson.
Un expert în serviciile de informaţii de la Universitatea de Apărare suedeză a declarat pentru DN că fotografiile se aflau probabil deja în mâinile unor puteri străine, care le-ar putea folosi ca mijloc de şantaj.
"Nu m-ar mira dacă serviciile de informaţii ale altor ţări ar dispune deja de aceste informaţii", a declarat Johan Holmlund, menţionând Statele Unite, Rusia şi China.
Cazul este cu atât mai jenant pentru premierul Kristersson având în vedere scandalul din jurul predecesorului lui Thyberg.
Henrik Landerholm a demisionat în ianuarie, după ce a uitat documente clasificate într-un centru de conferinţe al unui hotel, în martie 2023. El este anchetat pentru "neglijenţă în utilizarea informaţiilor secrete".