O femeie a primit despăgubiri de 28.000 de euro după ce a fost concediată într-o zi liberă

O femeie din Marea Britanie a primit peste 24.000 de lire sterline (circa 28.000 de euro) despăgubiri după ce a fost concediată în mod abuziv de compania la care lucra.
Joanne Neill, angajată part-time la compania de produse pentru îngrijirea pielii Dermalogica UK, trecea prin dificultăți legate de sănătatea mintală. Cu toate acestea, într-o zi liberă, a fost anunțată printr-un apel video că este concediată, scrie ladbible.com.
Instanța a concluzionat că Neal a fost discriminată de companie. Alegerea ei pentru concediere a fost considerată „o încălcare a prevederilor privind angajații cu normă parțială” și „o discriminare indirectă pe criterii de sex”, „întrucât femeile lucrează mai des cu normă parțială”.
Alegeri 2025
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
12:03
George Simion a contestat la CCR rezultatul alegerilor prezidențiale, după o serie de acuzații pentru care nu a adus dovezi
09:24
Noi reacții din SUA după ce Nicușor Dan a fost ales președinte. Mesajul transmis de 6 senatori
08:59
Cronologia discursurilor lui George Simion din ultimele 5 zile. De la felicitări pentru Nicușor Dan, la acuzații de fraudă
Judecătoarea Liz Ord a precizat că Neill a fost invitată la întâlnire cu un preaviz foarte scurt, sub titlul „catch up”, ceea ce a făcut ca aceasta să nu fie pregătită pentru discuție:
„Anunțul a aruncat-o într-o stare de șoc și disperare, afectându-i grav sănătatea mintală. Faptul că întâlnirea a avut loc pe Teams a agravat situația – nu a avut sprijinul colegilor și nu a putut adresa întrebări departamentului HR.”
Despăgubiri pentru daune morale și bonus neplătit
În total, Neill a primit 24.042,08 lire, din care 23.331,51 lire pentru prejudiciul emoțional și 710,57 lire reprezentând un bonus neplătit aferent anului 2023.
Tribunalul a stabilit că încă din ianuarie 2022, Neill se confrunta cu probleme serioase de sănătate mintală. Cu toate acestea, i s-a refuzat solicitarea de a lucra două zile pe săptămână de acasă. Avea crize emoționale la locul de muncă, dar era forțată să continue activitatea, beneficiind de doar două zile de concediu medical plătit pe an.
În noiembrie 2022, Neill – care lucra în companie din 1995, potrivit profilului său LinkedIn – a fost selectată pentru concediere. Managerul a susținut că decizia făcea parte dintr-un plan de reducere a personalului. Fără să i se ofere detalii, Neill a fost invitată la o întâlnire video cu un titlu vag, iar în timpul apelului a fost informată că își pierde locul de muncă. Ulterior, colegii ei au fost deja informați că a fost concediată.
La scurt timp după acest episod, un alt coleg a părăsit compania, iar Neill a rămas, de fapt, pe poziție. Totuși, impactul psihologic al modului în care a fost tratată a fost profund.
Concluziile tribunalului
Tribunalul a decis că Dermalogica UK a discriminat-o prin lipsa de transparență privind natura întâlnirii, prin organizarea acesteia în format online – deși Neill lucra de la birou – și prin faptul că nu i s-a permis să fie însoțită de un reprezentant, împiedicând-o astfel să formuleze obiecții sau să adreseze întrebări către HR.
Concedierea bazată pe statutul ei de angajată part-time a încălcat reglementările legale privind lucrătorii cu program redus și a fost considerată o formă de discriminare de gen, întrucât femeile sunt, în general, mai predispuse să lucreze cu jumătate de normă.