Pacea lui Putin: negocieri directe cu Ucraina, dar fără încetarea focului. ”Abordare cât se poate de pașnică”
Volodimir Zelenski spune că Ucraina este pregătită să discute cu Rusia despre pace, după ce Vladimir Putin a propus negocieri directe, joia viitoare, la Istanbul.
Dar, insistă Zelenski, la fel ca președintele francez Macron și cancelarul german Merz: întâi un armistițiu complet și necondiționat, de 30 de zile, începând de luni. După aceea negocieri.
Între timp, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că țara sa este pregătită să găzduiască din nou negocieri în vederea obținerii unei păci durabile în Ucraina.
Alegeri 2025
10:59
MAI: 42 de sesizări primite pe durata campaniei electorale încheiate. Ce reclamă majoritatea
10:55
Prezidențiale 2025: Aproximativ 43.000 de angajați ai MAI asigură siguranța publică în ziua votului
10:38
Avertismentul Biroului Electoral Central pentru candidați. A fost emis sâmbătă
07:42
Campania electorală pentru turul doi al alegerilor prezidențiale s-a încheiat oficial. Ce nu trebuie să facă alegătorii
Vladimir Putin: ”Propunem autorităților de la Kiev să reia negocierile pe care le-au întrerupt la sfârșitul anului 2022. Să reia negocierile directe și, subliniez, fără nicio condiție prealabilă. Propunem să începem fără întârziere, joi, 15 mai, la Istanbul, acolo unde au mai avut loc negocieri și unde au fost întrerupte”.
Într-un discurs televizat, după miezul nopții, Putin a ignorat ultimatumul dat de liderii europeni - care i-au cerut să accepte un armistițiu, necondiționat, de 30 de zile, dacă vrea să evite noi sancțiuni masive și livrări sporite de armament pentru Ucraina.
Dmitri Peskov: ”Ei bine, dacă vă uitați în istorie, în istoria veche, dar și în cea modernă, veți vedea că Rusia este destul de rezistentă la orice fel de presiune. Suntem, însă, deschiși pentru dialog”.
Zelenski, precaut în privința propunerii lui Putin
Iar Putin a venit cu propria lui propunere - negocieri directe cu Ucraina, la Istanbul. Și a spus că va vorbi cu președintele turc Erdogan pentru a facilita aceste discuții.
Vladimir Putin: ”Suntem angajați într-un proces de negocieri serioase cu Ucraina. Scopul lor este eliminarea cauzelor profunde ale conflictului, pentru a stabili o pace durabilă, de lungă durată, dintr-o perspectivă istorică. Nu excludem ca în cadrul acestor negocieri să se poată conveni asupra unor noi armistiții, o nouă încetare a focului”.
Dmitri Peskov: ”Aceasta este o abordare cât se poate de pașnică. Este o abordare foarte serioasă, care dovedește intenția reală de a găsi o soluție de pace”.
Președintele Ucrainei a dat un răspuns diplomatic, precaut: "Este un semn pozitiv că rușii au început, în sfârșit, să ia în considerare încheierea războiului. Suntem gata să ne întâlnim și să discutăm" - a scris Zelenski pe rețeaua X.
Dar a adăugat că Ucraina se așteaptă ca Rusia să confirme că va respecta armistițiul de 30 de zile, începând chiar de luni.
Răspunsul Rusiei nu este suficient - a declarat cancelarul german Frederich Merz. Propunerea lui Putin este un semn bun, dar nu este ajuns, a reacționat și președintele francez Emmanuel Macron, care atrage atenția că liderul de la Kremlin vrea să câștige timp, ”căutând o cale de ieșire”.
Trump e optimist și susține demersul europenilor
Reacția președintelui american, însă, a fost vizibil optimistă. ”O zi potențial măreață pentru Rusia și Ucraina!” - a scris Trump pe rețeaua sa de comunicare, exprimându-și speranța că se va încheia ceea ce el a numit ”baia de sânge fără sfârșit” și vor fi salvate ”sute de mii de vieți”. Trump a declarat că va colabora atât cu Rusia, cât și cu Ucraina pentru a pune capăt conflictului.
Sâmbătă, în timp ce liderii europeni ai ”Coaliției de sprijin” discutau la Kiev cu Volodimir Zelenski despre propunerile pentru armistițiu și pace în Ucraina, Macron a decis să-l sune pe Trump, pe telefonul mobil, deși la Washington nu era nici măcar ora 7 dimineața, scrie Politico. Iar Trump a fost de acord să susţină cererile europene.
Emmanuel Macron: ”(Armistițiul propus) este menit să dureze 30 de zile pe uscat, în aer și pe mare, cu monitorizare asigurată în principal de Statele Unite ale Americii, la care vor contribui toți europenii care sunt pregătiți”.
Sursa: Pro TV
Etichete:
Dată publicare:
11-05-2025 19:27