Anunțul făcut de Donald Trump imediat cum a ajuns în Qatar. „E cea mai mare din istorie”
Cum a ajuns în Qatar, președintele Trump a anunțat că emiratul va lansa "cea mai mare comandă de avioane din istoria Boeing", în valoare de 200 de miliarde de dolari.
Anterior, în Arabia Saudită, a încheiat cu prințul moștenitor contracte comerciale uriașe, de peste 600 de miliarde de dolari.
De asemenea, s-a întâlnit cu președintele interimar al Siriei, după ce a ridicat sancțiunile impuse acestei țări.
Alegeri 2025
20:15
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2. Prezența la urne în România - ora 20:00. Au votat peste 11,2 milioane
20:08
Cu ce gânduri au mers la vot unii români din mediul rural: „Să avem o alocație la copii. E puțin, față de țările din UE”
19:59
Numărul buletinelor a fost suplimentat în stațiunile de la malul mării. ”Am votat să nu dăm înapoi”
19:35
Bătaie într-o secție de vot din Capitală. Un bărbat și fiul lui de 17 ani au agresat un alegător
Trump a spus că vrea un acord și cu Iranul, dar regimul de la Teheran „trebuie să înceteze să mai sponsorizeze terorismul și să renunțe la ambițiile de a avea arme nucleare".
Președintele Trump a sosit la Doha, unde l-a întâmpinat emirul Qatarului, a cărui țară este mediatorul principal între Israel și Hamas pentru un armistițiu în Gaza.
Înaintea plecării din Arabia Saudită, Donald Trump a avut o scurtă întrevedere cu președintele interimar al Siriei, Ahmed al-Sharaa, la care a participat și prințul moștenitor saudit, Mohammed bin Salman.
De la distanță, prin videoconferință, a intervenit și președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Potrivit Casei Albe, Trump i-a cerut liderului sirian "să le spună tuturor teroriștilor străini să părăsească țara sa". Și a făcut un apel la îmbunătățirea relațiilor cu Israelul.
Scurta întrevedere a avut loc după ce Statele Unite au ridicat sancțiunile împotriva Siriei, care erau în vigoare de 46 de ani, când era la putere Hafez al-Assad, tatăl fostului dictator Bashar al-Assad, răsturnat la sfârșitul anului trecut.
Donald Trump: „Am simțit foarte puternic că acest lucru le va oferi o șansă. Oricum nu va fi ușor, dar le oferă o șansă reală, solidă, și a fost o onoare pentru mine să fac acest lucru. Așadar, vom ridica toate sancțiunile împotriva Siriei.”
Până în decembrie, al-Sharaa încă era liderul jihadist – pentru capturarea căruia americanii ofereau o recompensă de 10 milioane de dolari. Însă, în ciuda trecutului său de războinic jihadist, s-a străduit să convingă liderii străini că el reprezintă o nouă speranță pentru viitorul Siriei.
Trump a vorbit și la un summit al liderilor din Golf.
Donald Trump: „Vreau să închei un acord cu Iranul, ceva ce este posibil, dar pentru ca acest lucru să se întâmple, Iranul trebuie să înceteze să mai sponsorizeze terorismul, să oprească războaiele sângeroase purtate prin intermediari și să renunțe definitiv și verificabil la continuarea programului de arme nucleare. Iranul nu poate avea arma nucleară.”
Deși Trump a părut că întinde o ramură de măslin Iranului, declarațiile sale au stârnit o reacție furioasă din partea oficialilor iranieni.
Ministrul iranian de externe, Abbas Araghchi – care conduce și negocierile nucleare ale țării – a condamnat declarațiile președintelui american, calificându-le drept "înșelătoare".
Șeful diplomației de la Teheran l-a acuzat pe președintele american că ignoră în mod deliberat războiul din Gaza pentru a desemna Iranul drept principala amenințare regională, în locul Israelului.
Prințul bin Salman și președintele Donald Trump s-au salutat ceremonios, la plecarea președintelui american spre Qatar.
Ambii păreau vădit mulțumiți de felul în care a decurs vizita în Arabia Saudită.
Și cum altfel, au semnat acorduri comerciale în valoare de peste 600 de miliarde de dolari, inclusiv un uriaș contract de armament în valoare de 142 de miliarde de dolari.