„Republica Islamică a ajuns la sfârșit. Acum e momentul să ne ridicăm”. Cine plănuiește deja căderea regimului de la Teheran
Președintele american Donald Trump pare să se fi hotărât în ceea ce privește soarta Iranului, după ce a declarat că își dorește mai mult decât un armistițiu între Teheran și Tel Aviv.
Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit în noaptea de marți spre miercuri cu consiliul său de securitate, însă până acum nu a dat publicității ce s-a decis.
Mai înainte, Trump a scris pe rețeaua lui socială că vrea o capitulare necondiționată a Iranului și a adăugat că nu dorește uciderea ayatollahului Khamenei, cel puțin pentru moment.
În cursul nopții, Iranul a lansat un nou baraj de rachete asupra Israelului. Cele mai multe s-au îndreptat spre Tel Aviv, dar au fost distruse de apărarea antiaeriană.
În Teheran, marți s-a desfășurat cea mai intensă campanie de bombardare de la începutul conflictului. Au fost distruse zeci de obiective ale armatei iraniene - depozite de combustibil, baze militare - și în alte orașe, cum ar fi Isfahan.
Toate meciurile de la FIFA Club World Cup pot fi văzute pe VOYO cu comentariu în limba română.
La Washington, toată lumea a așteptat ca Trump să decidă în ce fel se vor implica Statele Unite în conflictul din Orientul Mijlociu.
Matthew Lee, corespondent The Associated Press: „(Trump) crede că timpul pentru diplomație a trecut. Asta ne lasă, de fapt, cu a doua opțiune: Statele Unite să meargă până la capăt și să sprijine Israelul în atacurile sale asupra Iranului”.
Asta în ciuda faptului că serviciile americane de informații nu cred că Iranul era la un pas de arma nucleară, cum spuneau israelienii.
Donald Trump, președintele SUA: „Tulsi Gabbard (șefa Comunității de Informații a SUA) a declarat în martie că serviciile de informații au spus că Iranul nu construiește o armă nucleară.
Nu-mi pasă ce a spus ea, eu cred că erau foarte aproape să aibă una”.
Într-o serie de postări pe propria sa rețea socială, Trump a făcut câteva declarații care pun într-o nouă lumină conflictul din Orientul Mijlociu. După ce a anunțat că Statele Unite controlează spațiul aerian iranian, Trump a transmis o amenințare deloc voalată la adresa ayatollahului Khamenei.
„Știm exact unde se ascunde așa-numitul „Lider Suprem” (ayatollahul Khamenei, n.r.). Este o țintă ușoară, dar acolo este în siguranță. Nu îl vom elimina (ucide!), cel puțin nu deocamdată. Însă nu vrem rachete lansate asupra civililor sau a soldaților americani. Răbdarea noastră este pe sfârșite”, a scris Trump.
Toate meciurile de la FIFA Club World Club pot fi văzute pe VOYO, cu comentariu în limba română
Cert e că israelienii fac presiuni pentru ca Statele Unite să contribuie la campania împotriva Iranului.
Matthew Lee, corespondent The Associated Press: „Ținta principală pentru care israelienii cer ajutor este uzina de îmbogățire nucleară de la Fordo, care este construită într-un munte, iar israelienii nu pot ajunge la ea pentru că ar fi nevoie de o bombă masivă de 13 tone, pe care doar un bombardier B-2 american o poate livra”.
Unii analiști speculează că președintele american a trasat o linie roșie: Statele Unite se vor implica activ, dacă Iranul atacă bazele americane din Orientul Mijlociu. Un alt pericol major ar fi minarea strâmtorii Hormuz, ceea ce ar bloca nave americane de război în Golful Persic.
Marți seară, Trump a mai postat un mesaj pe Truth Social: „CAPITULARE NECONDIȚIONATĂ!” Însă nu a explicat ce ar însemna această capitulare a Iranului pentru viitorul regiunii.
Prințul moștenitor al Iranului propune marea schimbare
În ultimele zile, au apărut informații potrivit cărora partidele pro-independență din Kurdistanul de Est, o regiune iraniană, sunt gata să colaboreze armat cu Israelul, pentru a dărâma regimul de la Teheran. Pe de altă parte, și prințul moștenitor Reza Pahlavi, fiul șahului detronat al Iranului, a declarat că e gata să revină în țară și are planuri pentru o schimbare de regim.
Reza Pahlavi, prințul moștenitor al Iranului: „Republica Islamică a ajuns la sfârșit și este în proces de prăbușire. Tot ce mai e nevoie este o revoltă la nivel național, pentru a pune capăt acestui coșmar, o dată pentru totdeauna. Acum e momentul să ne ridicăm, să recucerim Iranul”.
Sunt însă multe voci care nu doresc căderea regimului ayatollahilor în Iran. Președintele francez Macron a subliniat marți că asta ar însemna haos. Și statele arabe se opun, de teamă că instabilitatea ar afecta întreaga regiune.
Dincolo de campania de bombardare a țintelor militare iraniene, Israelul a desfășurat și un amplu atac cibernetic asupra rețelelor locale de internet. Sunt afectate inclusiv ATM-urile băncilor, dar și instituțiile locale și naționale iraniene.