Peste 25.000 de conturi de TikTok l-ar fi promovat pe Călin Georgescu în campania electorală, arată italienii
După Ordonanța de Urgență pe care o pregătește Guvernul, cei de la USR propun soluții pentru eliminarea știrilor false și a postările care incită la ură pe platformele sociale.
Asta în condițiile în care și Serviciile Secrete din Italia au scos la iveală detalii ample despre implicarea Rusiei în manipularea alegerilor prezidențiale din România.
Parlamentarii USR au depus miercuri un proiect de lege prin care încearcă să limiteze distribuirea în mediul online a postărilor cu conținut ilegal, care incită la ură sau care manipulează opinia publică.
Alegeri 2025
12:38
Cât a costat campania pentru al doilea tur al prezidențialelor. Cheltuielile făcute de Nicușor Dan și de George Simion
11:08
Oficialii trimiși de Trump, impresionați de alegerile din România: „Un model de transparență, securitate și dedicare civică”
07:05
Oficial: CCR a respins cererea lui George Simion, privind anularea alegerilor prezidențiale. Liderul AUR: ”Lovitură de stat”
13:13
Reacția STS la acuzațiile de fraudă la Alegerile Prezidențiale. Mecanismul de procesare al votului, explicat punct cu punct
Dacă Guvernul pregătește o Ordonanță de Urgență prin care ANCOM va notifica furnizorii de internet să blocheze accesul utilizatorilor la conținutul online ilegal, USR și-ar dori ca softurile de inteligență artificială ale aplicațiilor să se ocupe de acest lucru.
Radu Miruță, deputat USR: „E timpul ca România să fie un exemplu de bune practici în ceea ce privește eliminarea conținutului ilegal și limitarea propagării conținutului fals din rețelele sociale. Acest tip de conținut ilegal să fie automat eliminat din platformele sociale într-un termen de 15 minute de la publicare, interval în care algoritmii de inteligenţă artificială clasifică acest conţinut”.
Totodată, conținutul manipulatoriu ar urma să nu mai poată fi distribuit la mai mult de 150 de oameni. Același proiect ar urma să interzică și promovarea contra-cost a conținutului care poate manipula opinia publică, mai ales în contextul campaniilor electorale.
Proiectul mai prevede ca dacă în primele 30 de zile de la adoptare, autoritățile statului constată că algoritmii de inteligență artificială nu au fost adaptați de TikTok, Facebook, Instagram sau X, aceste platforme să poată fi sancționate de ANCOM. Amenda ar fi egală cu 1% din cifra de afaceri, în baza sesizărilor primite de la utilizatori.
Contactați de Știrile PRO TV, cei de la TikTok au transmis că: „Eliminăm conținutul înșelător, inexact și pe cel fals, indiferent de intenția din spatele lui, aici fiind inclusă și dezinformarea, așa cum este ea definită în Standardele Comunității, operațiune pentru care ne sprijinim pe rețeaua noastră de fact-checkeri independenți și de baza noastră de date cu sesizări deja verificate. Echipa noastră specializată pentru alegeri vă continua să protejeze, vigilent, comunitatea TikTok din România”.
Un raport al Serviciilor Secrete Italiene dezvăluie faptul că Rusia a efectuat anul trecut nu mai puțin de 34 de atacuri hibride împotriva României.
Mai exact, „peste 25.000 de conturi de TikTok și 5.000 de canale de Telegram ar fi fost implicate în procesul electoral din țara noastră și ar fi participat activ în promovarea candidatului Călin Georgescu”.
Autoritățile din Italia mai susțin că strategia pusă în aplicare de Rusia a constat în „răspândirea de știri false, exploatarea conflictelor interne și crearea de conturi false”.
România încearcă, acum, să actualizeze legislația și să oprească eventualele interferențe care ar apărea în desfășurarea alegerile din luna mai.