Românii care țin în paradisuri fiscale averi de 10 miliarde euro. În țară, avuția medie a omului de rând este de 17.000 euro
Portalul de taxe al Uniunii Europene arată că unii dintre cei mai bogați români dețin proprietăți de sute de milioane de dolari în afara granițelor.
S-au orientat spre destinații însorite și luxoase, ca Dubai, atrași de frumusețea locurilor, dar și de taxele mai mici. Alții au ales metropole europene, ca Paris ori Londra. Pe de altă parte, pentru mulți români, avuția se rezumă la zeci de mii de euro, potrivit Băncii Naționale.
Paris, Coasta de Azur, Londra, Amsterdam, Oslo, Dubai și Singapore - sunt puncte-cheie pe harta lumii în care unii dintre cei mai bogați români dețin adevărate comori. Numai în proprietăți imobiliare românii ar avea peste 340 de milioane de dolari, în aceste șapte zone. Datele vin din portalul de taxe al Uniunii Europene.
Alegeri 2025
20:19
Dan Șucu: România e cea mai frumoasă poveste economică a Europei. E fără sens să mergi înapoi. Alegătorii să înțeleagă asta
18:51
George Simion și Nicușor Dan, agresivitate vs rațiune. Moment de sinceritate: ”Eu sunt mai bun la aruncat cu vorbe!”
17:49
Cum arată buletinul de vot pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. BEC a validat forma finală
17:37
Primul lider PSD care anunță că îl votează pe Nicușor Dan este un apropiat al lui Ciolacu: ”De George Simion mă desparte TOT”
Dacă dăm la o parte proprietățile imobiliare, avuția românilor ținută peste hotare se numără în miliarde.
Potrivit aceluiași portal, averea financiară deținută de români în așa-numitele off-shore-uri, adică țări și regiuni cu un regim de taxare mai blând față de al nostru, ar totaliza aproximativ 4% din Produsul Intern Brut. Asta înseamnă puțin peste 10 miliarde de dolari.
Avuția medie netă a românilor este de 17.000 de euro
Sunt bani ținuți de români în depozite bancare, fonduri de investiții și obligațiuni și acțiuni. Nu sunt incluse proprietățile imobilare.
Potrivit calculelor făcute de Banca Națională, avuția netă a românilor este, în medie, 17.000 de euro. 57% din sumă este avuția din fondurile private de pensii, titluri de stat și acțiuni la bursă. Restul de 43% este reprezentată de locuințe sau clădiri, fără terenuri.
Florin Dănescu, președinte Asociația Română a Băncilor: "Am avut ritmul de creștere al bunăstării printre cele mai mari din Europa, suntem la nivelul Poloniei si Estoniei, am lăsat în urmă Ungaria, vreo șase țări - astea sunt lucruri foarte bune".
Potrivit Eurostat, România se află la 80% din media Uniunii Europene în privința standardelor puterii de cumpărare.
Sursa: Pro TV
Etichete: euro, romani, averi, proprietati, offshore, miliardari,
Dată publicare:
13-04-2025 19:17