Service-urile auto, atac la asiguratori: profituri de miliarde din tarife înghețate. ”Este incredibil unde s-a ajuns”

service auto
Profimedia

Doar trei firmele de asigurări din România au făcut un profit de peste 1 miliard de euro în ultimul an fiscal, în timp ce obligă service-urile auto să mențină tarife de manoperă înghețate de 8 ani, arată patronatul operatorilor din această industrie.

Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA) cere autorităților și firmelor de asigurări din România să coopereze pentru stabilirea unor noi tarife în manopera de reparații auto, care să permită industriei investiții în calitatea serviciilor oferite clienților și o piață echitabilă.

POSA a lansat astfel ”un apel la reflecție și coeziune în rândul celor implicați în industria reparațiilor auto, pornind de la o replică auzită tot mai des în ultimii ani: „Ziua în care un patron este egal cu angajatul lui”. Departe de a avea o conotație conflictuală, această afirmație este privită de POSA ca un punct de pornire pentru o viziune comună: construirea unui parteneriat real între angajator și angajat, bazat pe respect reciproc, dezvoltare profesională continuă și împărțirea echitabilă a valorii create”.

De peste 7 ani, societățile de asigurări mențin neschimbate tarifele de decontare pentru ora de manoperă, ignorând complet inflația, evoluția costurilor operaționale, creșterea prețurilor la utilaje, consumabile și energie, dar mai ales nevoia stringentă de investiții în oameni și tehnologii, arată patronatul.

Potrivit acestuia, service-urile auto independente, dar și cele autorizate de producători, se confruntă zilnic cu imposibilitatea de a-și recompensa corect angajații – de la tinichigii și vopsitori, până la consultanți tehnici – deoarece prețul plătit pentru ora de muncă specializată este plafonat artificial. În acest context, patronii din sectorul reparațiilor auto nu sunt reticenți în a investi în oameni sau tehnologii – pur și simplu nu au cum să o facă în mod sustenabil.

Citește și
politia
Proprietari de mașini de lux au plătit sume mari pentru reparații unui service din Ilfov, dar la final aveau „o surpriză”

Manopera plătită de un asigurator a ajuns cât un tuns

Nu poți cere egalitate și performanță într-un sistem în care valoarea muncii este reglementată indirect de interesele financiare ale unor companii care nu participă efectiv la procesul de reparație, dar decid unilateral cât valorează ora de muncă. În aceste condiții, patronul este obligat să aleagă între supraviețuire și dezvoltare. Niciun antreprenor onest nu își dorește să-și plafoneze oamenii, dar niciunul nu poate investi dacă sistemul îi taie accesul la resurse”, a declarat ing. Marian Lazăr, prim-vicepreședinte POSA.

Acesta arată că reparațiile moderne, în special cele de caroserie, nu mai sunt demult simple activități făcute mecanic. Ele presupun tehnologii de ultimă generație, aparate de calibrare electronică, materiale de înaltă performanță, proceduri riguroase de siguranță și certificări constante. Toate acestea cer investiții semnificative – nu doar în echipamente, obligatoriu și în formarea continuă a angajaților. Un tehnician de caroserie modern trebuie să cunoască structuri complexe, tipuri variate de oțel, aluminiu, materiale compozite și să respecte standarde OEM stricte.

Cu toate acestea, service-urile sunt împinse să opereze în regim de avarie, deoarece tariful decontat de asigurători pentru ora de reparație rămâne, în unele cazuri, sub nivelul salariului orar minim pe economie, dacă ar fi împărțit pe structura reală a costurilor.

Pentru a înțelege dimensiunea problemei, POSA prezintă următoarele date:

Valoarea manoperei plătită de un asigurator pentru vopsirea unei aripi, din punctul de vedere al companiei de asigurări, este identică cu tunsul de 30 de minute la o frizerie – este incredibil unde s-a ajuns”, spune și ing. Sebastian Săbău, un proprietar service auto din Oradea.

Peste un miliard de euro profit obținut de doar trei firme

În contrapondere, POSA arată profiturile din 2023 ale principalelor firme de asigurări:

1. Allianz-Țiriac Asigurări - Profit net: Peste 277 milioane lei în primele nouă luni ale anului 2023 . SeeNews

2. Omniasig Vienna Insurance Group - Prime brute subscrise: Aproximativ 2,4 miliarde lei în 2023 . omniasig.ro

3. Groupama Asigurări - Profit net: 510 milioane euro în 2023 groupama.com.

Total estimat profit în 2023 (doar 3 companii): peste 1 miliard euro.

Nu îmi place să mă uit în curtea altuia, dar nu ai cum să fii indiferent când vezi cum companiile de asigurări raportează public profituri consistente, în timp ce service-urile s-au văzut obligate să opereze la limita sustenabilității, cu tarife de manoperă înghețate și costuri în creștere accelerată”, este citat și Dănuț Pavel, proprietar reprezentanță auto din Tulcea.

POSA consideră că este momentul ca toate părțile implicate – service-uri, asigurători, autorități, angajați – să recunoască realitatea și să contribuie la un cadru corect, concurențial și sustenabil pentru toți cei implicați. Scopul nu este confruntarea între patron și angajat, ci colaborarea între aceștia, pentru a putea susține împreună un standard profesional european.

Antreprenorii doresc să aibă lângă ei angajați bine plătiți, bine pregătiți și motivați. Dar, pentru asta, trebuie să avem acces la tarife corecte, negociate transparent, care să reflecte realitatea pieței. În momentul în care patronul este respectat pentru riscul și investiția lui, iar angajatul este apreciat pentru munca și dedicarea lui, vom putea spune că am ajuns la ziua în care suntem cu adevărat egali”, Marian Lazăr.

Soluții propuse de POSA:

1. Actualizarea anuală a tarifelor de referință în funcție de inflație, salariul mediu brut, cursul valutar și alte costuri reale ale pieței.

2. Crearea unui Consiliu Tehnic Tripartit între ASF, service-uri și asigurători pentru definirea și monitorizarea tarifelor corecte.

3. Stimularea fiscală a investițiilor în formare profesională și cofinanțarea cursurilor tehnice avansate.

4. Fonduri comune pentru pregătirea profesională a angajaților, susținute și de companiile de asigurări, în măsura în care aceștia beneficiază de manoperă de calitate.

5. Recunoașterea statutului strategic al reparațiilor auto pentru siguranța rutieră, ceea ce presupune investiții constante în tehnologie și resursa umană.

POSA atrage atenția că lipsa investițiilor afectează nu doar service-urile, și beneficiarii finali – adică milioane de români care se bazează pe o reparație sigură, corectă și rapidă a mașinii lor. Tarifele corecte nu înseamnă doar profit pentru antreprenor, înseamnă și stabilitate pentru angajat, calitate pentru client și responsabilitate pentru întregul ecosistem auto.

Sintagma „Ziua în care un patron este egal cu angajatul lui” nu este o lozincă, și un deziderat pe care vrem să-l atingem. Pentru asta, avem nevoie de un sistem stabil economic și legislativ care respectă munca ambelor părți și permite dezvoltarea comună. Fără tarife corecte, totul rămâne doar o promisiune fără acoperire”, concluzionează prim-vicepreședintele POSA, ing. Marian Lazăr.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Istvan Kovacs, în finala finalelor! Arbitrul român va conduce PSG – Inter în ultimul act Champions League
NEWS ALERT Istvan Kovacs, în finala finalelor! Arbitrul român va conduce PSG – Inter în ultimul act Champions League
Citește și...
Liber la tragedii rutiere. Furnizorii de piese auto din România distribuie masiv produse către service-uri fără autorizație
Liber la tragedii rutiere. Furnizorii de piese auto din România distribuie masiv produse către service-uri fără autorizație

Patronatul Operatorilor de Service Auto (P.O.S.A.) trage un semnal de alarmă cu privire la practica unor furnizori de piese auto care distribuie componente auto către unităţi neautorizate, alimentând astfel piaţa neagră.

Proprietari de mașini de lux au plătit sume mari pentru reparații unui service din Ilfov, dar la final aveau „o surpriză”
Proprietari de mașini de lux au plătit sume mari pentru reparații unui service din Ilfov, dar la final aveau „o surpriză”

Proprietarul unui service auto din Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, a fost arestat pentru 23 de fapte de înşelăciune.

Analiză: Milioane de români plătesc pentru lăcomia anumitor service-uri. Tarifele, și de 5 ori mai mari decât în UE
Analiză: Milioane de români plătesc pentru lăcomia anumitor service-uri. Tarifele, și de 5 ori mai mari decât în UE

Tarifele orare încasate de anumite service-uri auto din România sunt și de 5 ori mai mari decât cele din Italia sau Spania, se arată într-o analiză realizată de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Taxă de coronavirus și la service-urile auto. Facturile sunt umflate și cu 1200%
Taxă de coronavirus și la service-urile auto. Facturile sunt umflate și cu 1200%

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat la începutul acestei săptămâni controale la service-urile auto din întreaga ţară, după ce sute de reclamații au arătat facturi ”umflate” și cu 1200% în această perioadă.

Un mare producător auto a chemat în service peste 2 milioane de mașini
Un mare producător auto a chemat în service peste 2 milioane de mașini

Ford va rechema la service aproximativ 2,15 milioane de vehicule în America de Nord din cauza unor posibile defecte la elementele de blocare ale uşilor, a anunţat miercuri al doilea producător auto american, transmit Reuters şi DPA.

Recomandări
Statele europene care dezvoltă o nouă coaliție de apărare împotriva Rusiei. “Cu un lider suveranist, România va fi singură”
Statele europene care dezvoltă o nouă coaliție de apărare împotriva Rusiei. “Cu un lider suveranist, România va fi singură”

România riscă să rămână în afara unei noi alianțe de apărare care se construiește sub ochii noștri în Europa, și care ocolește cadrul oficial al Uniunii Europene, pentru a nu se mai împiedica de lideri ca Viktor Orban.

Cum încearcă Guvernul să „salveze” cele 13 miliarde de euro din PNRR. Soluția propusă Comisiei Europene
Cum încearcă Guvernul să „salveze” cele 13 miliarde de euro din PNRR. Soluția propusă Comisiei Europene

Aflată în fața unei mize uriașe, pierderea a peste 13 miliarde de euro, România încearcă să obțină de la Comisia Europeană acordul pentru modificarea Planului Național de Redresare și Reziliență.

Serialul VOYO Original BETOANE se pregătește de lansare! Monica Bîrlădeanu și George Ivașcu, în rolurile principale
Serialul VOYO Original BETOANE se pregătește de lansare! Monica Bîrlădeanu și George Ivașcu, în rolurile principale

Serialul VOYO Original BETOANE – o comedie savuroasă, ancorată în realitatea urbană, își va face debutul pe 31 mai. Cei de acasă se vor putea bucura de întâmplări amuzante și autentice, specifice vieții dintre blocuri.

OSZAR »