Un băiețel român din America e mândru de tradițiile populare din Maramureș: „prezintă la școală de câte ori are ocazia”
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, considerat protector al naturii, a fost sărbătorit ieri de cei care iubesc tradiția, la Muzeul Satului din Baia Mare.
Mai mulți copii au îmbrăcat straie populare și au dat startul sezonului de cules plante medicinale, după obicei. De-ndată ce au terminat munca, au început petrecerea. S-au prins în horă și, împreună cu adulții, au savurat plăcinte aburinde.
Purtând cu mândrie costumele populare și înconjurați de natură, copiii au încins hora.
Alegeri 2025
22:24
LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul 2, în diaspora. Peste 218.000 de români au votat până vineri la ora 22:00
21:03
Noile măsuri anunțate de TiKTok împotriva dezinformării în România, înainte alegerilor de duminică. Ce a eliminat până acum
21:01
Unde va merge Nicușor Dan prima dată dacă va deveni președinte. Cele trei capitale unde s-ar deplasa
20:01
Prezență uriașă la vot în diaspora. Au mers la urne de două ori mai mulți români decât în primul tur. „Suntem sătui de ruși”
Localnici: „Eu sunt îmbrăcată cu un costum specific zonei Chioarului. În partea de jos am niște pantofi de piele, poale, șorț cu flori de mac, o cămeșă, dantelă.” (...)
„Și copiilor care nu sunt născuți în România le place, cum e nepoțelul meu. Vrea ie, trăistuță și acolo în America el își prezintă la școală de câte ori are ocazia originile cu tradițiile populare.”
Ziua în care ies șerpii din pământ
Înainte de petrecere însă, oamenii au aflat ce obiceiuri se respectă de sărbătoarea Sfântului Gheorghe.
Femeie: „Este ziua în care ies șerpii din pământ și putem planta în grădini pentru că nu mai este pericol de îngheț și putem da start și la culesul plantelor medicinale.”
Copiii au aflat și secrete prețioase despre aceste plante: „Pătlagina cu frunză îngustă este foarte benefică pentru căile respiratorii, ajută la gât când suntem răciți, o plantă țepoasă, nu prea prietenoasă.”
Bukova Ede Iosif, producător: „De astăzi se pot culege plantele și vine primăvara în adevăratul sens, de azi suntem feriți de îngheț și calamități ale naturii prin protecția Sfântului Gheorghe.”
Cum nicio sărbătoare nu e completă fără mâncare, preparatele gustoase din Maramureș au fost nelipsite. Și meșterii populari și-au prezentat oferta, cu această ocazie.
Monica Mare, director Muzeul Satului Baia Mare: „Este sărbătoare mare, la Muzeul Satului din Baia Mare, cu ocazia evenimentului *Primăvară în satul de pe Dealul Florilor*, prilej cu care sărbătorim bisericuța monument Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.”
Peste 1 milion de români care poartă numele Sfântului Mucenic Gheorghe, și-au sărbătorit miercuri onomastica.