O gaură neagră s-a trezit brusc după zeci de ani, iar acum fascinează astronomii

Deși mulți cred că găurile negre supermasive consumă materie în mod constant, acești monștri ai Universului pot petrece mult timp în stare inactivă.
O dovadă bună în acest sens este gaura neagra din inima galaxiei SDSS1335+0728, aflată la 300 de milioane de ani-lumină de Pământ, în constelația Fecioarei.
După ce a fost inactivă timp de zeci de ani, gaura neagră s-a luminat brusc și a început să producă emisii fără precedent de lumină în raze X.
Alegeri 2025
20:31
Viktor Orban dă înapoi. Anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia
18:54
Prima zi de campanie pentru prezidențiale: Simion a făcut o vizită în Londra, iar Nicușor Dan a participat la o ceremonie
16:25
Crin Antonescu, ironic, despre cei doi candidaţi: Între cele două secte, nu ai unde să te ascunzi. Devii duşman rapid
16:20
Ungurii din Transilvania se leapădă de Viktor Orban. Bisericile maghiare cer credincioșilor să voteze împotriva extremiștilor
Primele semne de activitate au fost în 2019, atunci când galaxia a început să strălucească pe neașteptate, fapt ce a atras atenția astronomilor. După ce au studiat-o, oamenii de știință au ajuns la concluzia că schimbările neobișnuite observate au fost cel mai probabil produse de ”reactivarea” găurii negre.
Astfel, regiunea luminoasă și compactă din centrul galaxiei a intrat acum în categoria de nucleu galactic activ, relatează Phys.org.
Citește articolul integral pe spotmedia.ro.