Anul 2025 va fi anul cumpărăturilor puține. Adepții acestui concept au apărut și în România. Cum economisim cel mai eficient
2025 va fi anul cumpărăturilor puține. O spun tot mai des oameni care se bucură de popularitate în mediul on-line.
Au apărut adepţi şi în România care împărtășesc soluții de economisire, validate inclusiv de specialiști în educație financiară.
„Nu cumpăr nimic, dacă nu am nevoie, sau până nu termin ce am deja” - este ideea principală.
Emeșe a decis ca, timp de un an, să nu cumpere haine, decoraţiuni, și ustensile pentru bucătărie.
Emeșe Balazs: „Am decis să economisim ca să cumpărăm un apartament ca și investiție pe care vrem să-l dăm în chirie".
Trendul low-buy, în traducere cumpărături cât mai puţine a devenit popular pe rețelele sociale și are succes mai ales în rândul tinerilor.
Vanesa obișnuia să ia în exces haine şi produse de îngrijire. A renunţat la acest obicei și astfel pune deoparte cel puţin 200 de lei lunar.
Vanesa Mihailov: „Te gândești de 2 ori, băi, oare chiar îmi trebuie creionul ăsta de buze sau doar că îmi place culoarea...”
Cumpărăturile online fără măsură pot fi evitate dacă doar punem produsul în coș, dar nu-l achitam pe loc.
O altă regulă sănătoasă este să nu aprovizionăm frigiderul până nu se golește.
Tânăr: „Eu sunt genul care cumpără doar o ceapă doar un ardei. Folosesc la o mâncare o dată și gata”.
Consultanții financiari ne sfătuiesc să ne împărţim bugetul în trei: 50 la sută cheltuieli de trai, 30 la sută bani pentru distracție sau vacanţă și 20 la sută pentru zile negre.
Elena Nicodim, trainer de educaţie financiară: „Ce-a mai mică şi cea mai concretă acţiune este să punem 5 lei pe zi deoparte. La ce putem să renunţăm? Poate la cafeaua pe care o bem în oraş în fiecare dimineaţă.”
Tendința de economisire este confirmată și de datele BNR. În luna ianuarie, depozitele în lei ale populației au crescut cu 14,4 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut.