Cum putem face orice casă mai puțin costisitoare, inclusiv pe cele vechi. Sistemul care ne ajută să avem facturi mai mici
Orice casă poate să fie mai puţin costisitoare inclusiv una veche. Putem avea facturi mai mici dacă locuința este izolată termic și are de exemplu un sistem de ventilație cu recuperare de căldură.
Iar pentru un cămin modern putem să folosim sisteme inteligente cu ajutorul cărora controlam lumina şi electronicele de la distanță.
La Târgul Național Imobiliar care are loc în aceste zile în București specialiștii vin cu tot felul de soluţii. Primul pas pentru ca o locuință să aibă costuri mici de întreținere este termoizolația.
Vlad Manoloiu, expert locuinţe verzi: „Zona de soclu în partea de jos de multe ori nu este termoizolată și atunci acolo ar trebui pusă atenție mai mare. Pe lângă termosistem după aceea urmează partea de etanșare, etanşeitate la aer, ideea care e, că trebuie să păstrăm căldura în casă”.
Proprietarii pot să adauge sisteme de ventilație cu recuperare de căldură. Acestea elimină aerul stătut din încăpere, alergenii și particulele de praf.
Alexandru Cătrună, specialist vânzări: „Ajută casa să respire, aducem aer proaspăt și filtrat în locuințe, dar cu recuperarea de căldură. În cazul în care locuințele sunt deja finalizate și locuite se vă intervenii cu carote speciale și nu le strică locuințele clienților”.
Tânăr: „Ajută mult și pentru natură, dar și pentru buzunarul nostru să avem niște facturi mai mici la utilități”.
Femeie: „Cât mai multe beneficii pe termen lung în așa fel încât să combinăm modul modern de viață cu ceva tradițional și sustenabil pe termen lung”.
Tot mai mulţi oameni vor să poată să controleze de pe telefon, încălzirea sau răcirea casei, aprinderea luminilor și închiderea jaluzelelor.
Vladimir Sârbu, reprezentantul unei companii imobiliare: „Există echipamente mai scumpe, unele mai accesibile la preț, multe dintre ele se pot implementa treptat, nu trebuie toate implementate în același timp și atunci dacă îmi creez o infrastructură minimă necesară ulterior pot face upgrade-uri în locuință~.
Nu în ultimul rând, mobila poate să schimbe cu totul o casă.
Yasmine Voica, designer interior: „Prin mobilier, el trebuie amplasat în așa fel încât să oferim spațiu, dar și destulă depozitare. Important pentru mărirea sau micșorarea camerei sunt pereții care sunt foarte importanți. Dacă avem pereți goi trebuie să îi vopsim sau să îi aplicăm tapet sau orice decorațiune astfel încât să ne ajute la mărirea camerei. Dacă vopsim tavanul de exemplu automat camera devine mai scundă. Dacă vopsim pereții laterali o facem mai înaltă și mai lungă”.
Prețurile pentru amenajarea unui locuințe verzi pot fi mai mari și cu 30% fata de una normală, însă banii sunt recuperați în timp datorită costurilor mai mici la energie.