Schimbări în sistemul de pensii private. Guvernul vrea să crească contribuția obligatorie. Ce înseamnă pentru beneficiari
Autoritățile pregătesc modificări importante pentru sistemul de pensii private. Un nou proiect de OUG propune ca administratorii să-și crească portofoliul și să investească până la 15% din activele totale, nu doar 5%, cât este limita acum.
Banii acumulați în fondurile de pensii pot fi plasați astfel în mai multe domenii, ceea ce ar putea aduce și câștiguri mai mari pentru contributori.
Potrivit ordonanței de urgență lansate în dezbatere publică, administratorii fondurilor Pilonului II pot investi până la 10% din banii strânși în fonduri de investiții, precum acțiuni, titluri de stat sau obligațiuni corporative. În cazul Pilonului III de pensii facultative, limita a crescut la 15%, față de 5% în prezent.
Alegeri 2025
20:15
Reacția Bisericii Ortodoxe după ce ÎPS Teodosie a intrat în campanie pentru AUR. ”Îi îndemnăm pe toți cetățenii români”
19:45
Nicușor Dan şi-a invitat susținătorii în Piața Victoriei. Organizatorul a precizat că mitingul este despre direcția țării
19:23
Viktor Orban s-a răzgândit și nu-l mai susține pe candidatul AUR. Kelemen: ”George Simion este un șarlatan”
18:35
George Simion a mers în Maramureș: Sunteți niște oameni frumoși. Avem grădina Maicii Domnului aici
Radu Nechita, economist: „Ce înseamnă asta? Este o metodă de a asigura o mai mare diversificare a portofoliului în condiții convenabile de cost și gestiune. Este un pas mic într-o direcție bună.”
Noul mecanism ar putea aduce câștiguri mai mari, dar și mai multă siguranță pentru banii celor care contribuie la pensiile private, spun economiștii. Și asta mai ales în contextul actual, când există semnale de îngrijorare pentru economia românească, iar țara riscă să fie retrogradată de agențiile de rating. Într-un astfel de scenariu, plasarea banilor în mai multe direcții ar putea ajuta administratorii fondurilor de pensii să protejeze mai bine economiile participanților.
Adrian Codirlașu, președintele CFA România: „Pentru cel care are bani la Pilonul II va însemna un risc diversificat – în caz că se întâmplă o depreciere a leului în România, cauzată de un rating scăzut, portofoliul lui va scădea mai puțin. Dacă ne uităm istoric, investițiile în acțiuni au generat un randament mult mai mare decât cele în obligațiuni și sunt studii făcute în acest sens.”
Un rol important îl va avea și Autoritatea de Supraveghere Financiară, care poate angaja o firmă cu expertiză pentru validarea valorii provizionului tehnic, adică a banilor puși deoparte pentru plata pensiilor.
Proiectul este menit să reducă birocrația și să ajute la digitalizarea procesului. De exemplu, tinerii angajați care intră acum pe piața muncii pot deveni participanți la Pilonul II printr-o semnătură electronică, lucru care nu este permis în prezent.
Sumele adunate în Pilonul II, în creștere
Potrivit datelor oficiale, românii au adunat în conturile lor de pensii private obligatorii, până la finalul anului trecut, peste 156 de miliarde de lei. Este o creștere cu 19% față de 2023 și cu peste 56% comparativ cu 2022.
Contribuția la Pilonul II de pensii, cel la care au bani nouă milioane de români, este acum de 4,75% din venitul brut lunar, iar Guvernul și-a propus să o majoreze la 6% până în anul 2030, fără să anunțe însă un calendar al creșterilor.
Între timp, crește și interesul pentru Pilonul III, unde sunt înscriși în jur de 830.000 de români. În total, în conturile lor de pensii s-au adunat peste 5,5 miliarde de lei, cu 17% mai mult față de 2023, atingând un maxim istoric pentru fondurile de pensii facultative.