Mark Rutte a propus statelor NATO să aloce 5% din PIB pentru cheltuieli militare şi de securitate până în 2032

Mark Rutte le-a propus celor 32 de ţări membre ale alianţei să aloce cel puţin 5% din produsul lor intern brut (PIB) pentru cheltuieli militare şi de securitate până în 2032, a anunţat vineri premierul olandez, Dick Schoof, relatează AFP.
Mark Rutte "se aşteaptă ca la summitul NATO", din iunie de la Haga, obiectivul care trebuie atins până în 2032 "să fie de 3,5% pentru cheltuieli militare şi de 1,5% pentru cheltuieli conexe, precum infrastructură şi securitate cibernetică", a declarat Schoof într-o conferinţă de presă.
Acest nivel de cheltuieli corespunde solicitărilor formulate în repetate rânduri de echipa preşedintelui american Donald Trump.
Alegeri 2025
20:31
Viktor Orban dă înapoi. Anunță că nu-l mai susține pe George Simion și sugerează maghiarilor să voteze împotriva acestuia
18:54
Prima zi de campanie pentru prezidențiale: Simion a făcut o vizită în Londra, iar Nicușor Dan a participat la o ceremonie
16:25
Crin Antonescu, ironic, despre cei doi candidaţi: Între cele două secte, nu ai unde să te ascunzi. Devii duşman rapid
16:20
Ungurii din Transilvania se leapădă de Viktor Orban. Bisericile maghiare cer credincioșilor să voteze împotriva extremiștilor
Propunerea a fost făcută în urmă cu puţin peste o săptămână de secretarul general al NATO, în vederea unui acord la următorul summit al Alianţei Nord-Atlantice, programat pentru 24 şi 25 iunie la Haga, a explicat Schoof.
Întrebat despre aceste cifre într-o conferinţă de presă vineri, Rutte a refuzat să le confirme.
"Nu voi confirma cifrele (...) Am spus întotdeauna că, dacă ne menţinem la 2% din PIB, nu ne vom putea apăra. Aşadar, trebuie neapărat să creştem cheltuielile pentru apărare", a spus el, fără a intra în detalii.
Până la sfârşitul anului 2024, 22 de ţări NATO au atins obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuieli militare, convenit în 2014 la un summit al Alianţei. Mai multe ţări, inclusiv Italia, Spania şi Belgia, nu au atins încă acest obiectiv.
Alocarea a 3,5% din PIB pentru cheltuieli strict militare până în 2032 va reprezenta un efort bugetar semnificativ pentru aceste ţări. Pe de alta parte, acestor state le va fi mult mai uşor să aloce 1,5% din PIB pentru cheltuieli legate de securitate, dintre care unele, cum ar fi construcţia infrastructurii de transport, sunt deja luate în considerare.