Ursula Von der Leyen vrea interzicerea importurilor de gaze ruseşti în UE până la sfârşitul lui 2027. „Un moment decisiv”

UE are nevoie de propria sa agenție de informații - raport. Care sunt șansele înființării unui CIA european
IMAGO

Comisia Europeană va depune eforturi pentru a interzice toate importurile de gaze ruseşti în UE până cel târziu la finalul anului 2027, a declarat miercuri, la Strasbourg, preşedinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen.

 

La 80 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, "ne aflăm într-un alt moment decisiv în istoria continentului nostru", a spus Von der Leyen în plenul Parlamentul European.

"Războiul din Ucraina se va opri în cele din urmă, iar modul în care se va încheia războiul va modela continentul nostru pentru generaţiile viitoare. Este în joc viitorul ucrainenilor, dar şi al nostru. O înţelegere proastă l-ar putea încuraja pe (preşedintele rus Vladimir) Putin să se întoarcă pentru mai mult. Ar fi o reţetă pentru mai multă instabilitate şi nesiguranţă. În schimb, o pace justă şi durabilă ar putea inaugura o nouă eră de prosperitate pentru Ucraina şi ne-ar ajuta să construim o nouă arhitectură de securitate pentru Europa. O pace justă şi durabilă, care să asigure suveranitatea Ucrainei, să respecte integritatea sa teritorială şi să-i susţină aspiraţiile europene", a afirmat şefa CE.

Potrivit acesteia, "suntem la o răscruce de drumuri, iar Europa are o miză uriaşă, aşa că trebuie să facem tot posibilul pentru a întări poziţia Ucrainei".

"Am văzut cu toţii cum negociază Rusia: bombardează, agresează, îngroapă promisiunile sub dărâmături. Putin vrea să forţeze Ucraina să accepte inacceptabilul, aşa că sarcina cu care ne confruntăm este să ajutăm Ucraina să rămână puternică, să sfideze intimidările lui Putin şi să se angajeze în negocieri de pace bazate pe propriile condiţii", a adăugat Von der Leyen.

Citește și
Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen menționează „bazooka” în negocierile cu Trump. CE, gata de represalii împotriva giganților internetului

Trei priorități pentru sprijinirea Ucrainei

Ea a prezentat trei priorităţi pe care ar trebui să le aibă UE pentru a obţine acest lucru.

"În primul rând, sprijinirea apărării Ucrainei. În al doilea rând, finalizarea eliminării treptate a combustibililor fosili ruseşti. În al treilea rând, accelerarea drumului spre aderarea Ucrainei la UE", a explicat preşedinta Comisiei Europene.

"Permiteţi-mi să încep cu partea militară - aşa-numita 'strategie porc spinos'. Rusia este o ameninţare permanentă pentru întreaga Europă, aşa că Ucraina trebuie să fie suficient de puternică pentru a descuraja orice atac viitor - cu descurajare prin respingere. Europa a sprijinit deja Ucraina cu ajutor militar în valoare de 50 de miliarde de euro, dar acum trebuie să trecem de la o logică a ajutorului la una de integrare a industriilor noastre de apărare. Acesta este un element central al cărţii noastre albe 'Readiness 2030'", a continuat ea.

Von der Leyen încurajează "statele membre să plaseze comenzi direct în industria de apărare a Ucrainei, deoarece acesta este cel mai eficient mod de a sprijini eforturile militare ale Ucrainei".

"Ne concentrăm în special pe tehnologia de apărare şi inovaţie. De-a lungul războiului, Ucraina a folosit tehnologia pentru a schimba dinamica pe câmpul de luptă, chiar şi atunci când forţele ruse erau mai puternice ca număr. Dar Rusia a învăţat şi din război. Scopul nostru împreună cu Ucraina este să fim atât de puternici încât să fie imposibil de digerat pentru potenţialii invadatori", a detaliat lidera europeană.

"În timp ce sprijinim Ucraina, trebuie să continuăm să subminăm capacitatea Rusiei de a purta război (...) Iar veniturile din combustibilii fosili rămân o sursă cheie de finanţare pentru maşina de război rusă. Prin urmare, este interesul nostru principal de securitate să oprim finanţarea cufărului de război al lui Putin. Şi, pentru asta, trebuie să încetăm să cheltuim miliarde pe importurile de energie rusească. Ştiu că există o majoritate clară în Parlamentul European în favoarea acestui lucru. În noiembrie anul trecut, aţi votat pentru interzicerea tuturor importurilor de combustibili fosili ruseşti. Preşedinţia poloneză (a Consiliului UE - n.r.) lucrează din greu pentru aceasta", a mai declarat ea în faţa eurodeputaţilor.

"Dar unii încă spun că ar trebui să redeschidem robinetul gazului şi petrolului rusesc. Aceasta ar fi o greşeală de proporţii istorice. Şi nu vom lăsa să se întâmple. Rusia a dovedit, în repetate rânduri, că nu este un furnizor de încredere. Putin a redus deja fluxurile de gaze către Europa în 2006, 2009, 2014, 2021 şi pe tot parcursul războiului (...) Dependenţa de Rusia nu este dăunătoare doar pentru securitatea noastră, ci şi pentru economia noastră. Preţurile noastre la energie nu pot fi dictate de un vecin ostil", a atras atenţia preşedinta Comisiei Europene.

"Vestea bună este că am realizat progrese incredibile de la începutul războiului. Datorită economiilor de energie şi surselor regenerabile, am redus deja importurile de gaze din Rusia cu 60 de miliarde de metri cubi pe an. Şi datorită partenerilor noştri, ne-am diversificat departe de Rusia. Să ne amintim cum Statele Unite au intervenit imediat cu GNL (gaz natural lichefiat) atunci când am avut nevoie de el în timpul crizei, cum am primit gaze suplimentare prin conducte din Norvegia şi modul în care ţări mai îndepărtate, cum ar fi Japonia şi Republica Coreea, au lucrat îndeaproape cu noi pe pieţele globale, pentru a ne asigura securitatea energetică imediată. În acelaşi timp, am trecut de la 45% la 13% importuri de gaze provenite din Rusia. Am trecut de la unul din cinci barili de petrol la unul din cincizeci - o reducere de zece ori. Şi putem merge mult mai departe. În acelaşi timp, trebuie să recunoaştem că vedem, de la începutul anului trecut, cum importurile de energie din Rusia şi-au revenit uşor", a subliniat ea.

Foaia de parcurs pentru eliminarea totală a combustibililor fosili rusești

Potrivit Ursulei von der Leyen, "avem nevoie de un ultim impuls pentru a elimina treptat combustibilii fosili ruseşti".

"Acesta este scopul foii de parcurs pe care am prezentat-o ieri (marţi - n.r.) Ca parte a acesteia, vom propune interzicerea noilor contracte cu Rusia, precum şi a importurilor pe piaţa spot, până cel târziu la sfârşitul anului 2025. Vom depune eforturi pentru a interzice toate importurile rămase de gaze ruseşti, atât prin conducte, cât şi GNL, până cel târziu la sfârşitul anului 2027. De asemenea, vom înăspri controalele asupra flotei din umbră a Rusiei", a spus ea, adăugând că "era combustibililor fosili ruseşti în Europa se apropie de sfârşit".

Şefa CE a făcut apel totodată la accelerarea drumului Ucrainei către aderarea la UE.

"Aceasta nu este doar aspiraţia Ucrainei. Poate fi cea mai puternică garanţie de securitate. Şi a fost un punct central al ultimei mele întâlniri cu preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski la Roma. Lucrăm din greu cu Ucraina pentru a deschide primul cluster de negocieri de aderare şi pentru a deschide toate clusterele în 2025. Aderarea Ucrainei la Uniunea noastră este cea mai mare garanţie a unei păci juste şi durabile. În istoria noastră, pacea şi integrarea europeană au mers întotdeauna mână în mână. Prin urmare, haideţi să aducem Ucraina în Uniunea noastră. Să mergem împreună pe calea păcii", şi-a încheiat Ursula von der Leyen discursul susţinut în faţa eurodeputaţilor. 

Articol recomandat de sport.ro
INTERVIU Monica Ganea, soția lui Ionel Ganea: "Sperăm la o minune" / "Nimeni nu se întreabă ce căuta acea mașină la marginea drumului fără a avea avariile pornite"
INTERVIU Monica Ganea, soția lui Ionel Ganea: "Sperăm la o minune" / "Nimeni nu se întreabă ce căuta acea mașină la marginea drumului fără a avea avariile pornite"
Citește și...
Fostul preşedinte american Joe Biden urmează să fie prezent la funeraliile Suveranului Pontif
Fostul preşedinte american Joe Biden urmează să fie prezent la funeraliile Suveranului Pontif

Joe Biden urmează să fie prezent la funeraliile Suveranului Pontif, care a murit luni la vârsta de 88 de ani, unde sunt aşteptaţi, între alţii, Donald Trump, Emmanuel Macron, Volodimir Zelenski sau Ursula von der Leyen, relatează Reuters.

Ursula von der Leyen menționează „bazooka” în negocierile cu Trump. CE, gata de represalii împotriva giganților internetului
Ursula von der Leyen menționează „bazooka” în negocierile cu Trump. CE, gata de represalii împotriva giganților internetului

Giganții internetului ar putea fi impozitați în Uniunea Europeană în eventualitatea unor negocieri eșuate cu președintele Trump, a anunțat președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Preşedinta Comisiei Europene a vorbit la telefon cu premierul Chinei despre tarifele lui Trump. Ce a transmis von der Leyen
Preşedinta Comisiei Europene a vorbit la telefon cu premierul Chinei despre tarifele lui Trump. Ce a transmis von der Leyen

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit la telefon, marți, cu premierul Chinei, Li Qiang, despre efectele tarifelor vamale impuse de SUA.

UE propune SUA taxe vamale reciproce zero. Trump știa de ofertă când a pornit cel mai dur război economic din ultimul secol
UE propune SUA taxe vamale reciproce zero. Trump știa de ofertă când a pornit cel mai dur război economic din ultimul secol

Uniunea Europeană (UE) a propus Statelor Unite o scutire - totală şi reciprocă - de taxe vamale la produsele industriale - inclusiv maşini -, anunţă luni preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, cu scopul de a evita un război comercial.

 

Ursula von der Leyen: UE este pregătită să negocieze cu SUA în privinţa taxelor și să își apere interesele
Ursula von der Leyen: UE este pregătită să negocieze cu SUA în privinţa taxelor și să își apere interesele

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat luni că Uniunea Europeană este pregătită să negocieze cu SUA pentru a ajunge la un acord în privinţa taxelor, dar, în acelaşi timp, pregăteşte măsuri pentru a-şi apăra interesele.

Recomandări
Avem resurse unice din materialul pentru care SUA și China schimbă ordinea mondială. ”România e considerat un stat cheie”
Avem resurse unice din materialul pentru care SUA și China schimbă ordinea mondială. ”România e considerat un stat cheie”

Minereu pentru viitor, partea I. În noua situație mondială, în care China oprește exporturile de minereuri critice, România poate ajunge un furnizor de materii prime pentru tehnologie.

Viktor Orban s-a răzgândit și nu-l mai susține pe candidatul AUR. Kelemen: ”George Simion este un șarlatan”
Viktor Orban s-a răzgândit și nu-l mai susține pe candidatul AUR. Kelemen: ”George Simion este un șarlatan”

Viktor Orban premierul Ungariei s-a răzgândit. Dacă inițial a sugerat că l-ar sprijini pe George Simion după ce a discutat cu Kelemen Hunor liderul UDMR Orban și-a schimbat mesajul.

Pacea lui Putin: negocieri directe cu Ucraina, dar fără încetarea focului. ”Abordare cât se poate de pașnică”
Pacea lui Putin: negocieri directe cu Ucraina, dar fără încetarea focului. ”Abordare cât se poate de pașnică”

Volodimir Zelenski spune că Ucraina este pregătită să discute cu Rusia despre pace, după ce Vladimir Putin a propus negocieri directe, joia viitoare, la Istanbul.  

OSZAR »