Un nou test de sânge cu inteligență artificială pentru depistarea cancerului ar putea deveni obligatoriu în Marea Britanie
Un nou test de sânge care folosește inteligența artificială pentru a detecta semnele a 12 tipuri diferite de cancer cu mult înainte de apariția simptomelor ar putea deveni standard în Marea Britanie.
Tocmai a fost lansat un proiect pilot pentru câteva mii de pacienți din Sistemul național de sănătate.
Un robot chirurgical îi ajută pe suferinți să învingă cancerul colorectal. Kelly Buckle, mama a doi copii, a fost diagnosticată în februarie, când era în vacanță în Madeira.
Alegeri 2025
13:27
CTP: „Românii românoși votează într-un glas cu Budapesta, românii maghiari votează cu Bucureștiul!”
12:39
Reacții la afirmațiile lui George Simion: ”Marketingul NU este minciună. Este responsabilitate, creativitate și progres”
10:58
Fiul lui Ion Rațiu îl acuză pe George Simion că a ”furat” ”două fraze” de la tatăl său: ”Am avut o surpriză neplăcută”
20:19
Dan Șucu: România e cea mai frumoasă poveste economică a Europei. E fără sens să mergi înapoi. Alegătorii să înțeleagă asta
Femeie: „Consider că este un dar fabulos. Citind despre asta, despre recuperarea de după și alte aspecte, am aflat că este o procedură mai puțin invazivă și că ajută la o recuperare mai rapidă după intervenție.”
Dar un diagnostic timpuriu poate spori și mai mult șansele de vindecare. Agenția pentru sănătate publică tocmai a lansat un studiu care va implica 8.000 de pacienți.
Pentru fiecare vor fi analizate probe de sânge pentru depistarea unor fragmente minuscule de material genetic eliberate de tumori.
Sunt necesare doar 10 picături de sânge pentru a detecta până la 12 tipuri comune de cancer – inclusiv pulmonar, gastric, de prostată, esofagian, hepatic sau mamar.
Până la lansarea acestui proiect pilot, cu bani de la guvern, au fost testați în acest mod alți aproximativ 20.000 de oameni, iar analiza specială de sânge a indicat o acuratețe de 99% în detectarea cancerului și în identificarea locului unde este localizată tumora.
Astfel, este posibilă stabilirea unui diagnostic într-un stadiu timpuriu – și tratabil – al bolii.
Proiectul a fost anunțat cu ocazia redenumirii unui laborator național în memoria unei activiste pentru combaterea cancerului, Dame Deborah James, care a murit din cauza acestei boli în urmă cu trei ani, la doar 40 de ani.
Heather James, mama lui Dame Deborah James: „Deborah era, de fapt, o adevărată pasionată de știință. Știind cât de multă cercetare făcea pentru ea însăși și pentru alții, cred că ar fi atât de încântată să vadă la ce a contribuit strângerea ei de fonduri.”
Wes Streeting MP, ministrul sănătății din Regatul Unit: „Vrem să ne asigurăm că Regatul Unit este un lider mondial în descoperirea de noi metode de diagnostic și tratament, astfel încât cancerul să nu mai fie o condamnare la moarte.”
În Marea Britanie apar în medie 44.000 de noi cazuri de cancer colorectal în fiecare an, și sunt raportate 17.000 de decese.
Dacă este depistat din timp, nouă din zece pacienți supraviețuiesc.
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, cancer, stiinta, supravietuitori,
Dată publicare:
24-04-2025 19:52